2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğumuz İyi Olsun İsterken
MAKALE #13452 © Yazan Psk.Eylem OKDEMİR OYLUM | Yayın Ekim 2014 | 2,756 Okuyucu
Çocuğumuz olduğunda, temel bakımının yanı sıra gelecek endişesi de usulca sokularak kendini mamaların bezlerin yanına bırakıverir.
O andan itibaren anne babalar olarak eğitimi, nasıl bir insan olacağı, arkadaşları, yetenekleri vs hakkında düşünürken buluruz kendimizi. Bunlara bir de bizim küçüklüğümüzden beri isteyip de yapamadıklarımız eklenir;
Biz tenis oynayamamıştık O oynasın
Biz keman çalamamıştık O çalsın
Biz Fransızca öğrenememiştik O öğrensin
Ben aslında hep doktor olmak isterdim O olsun…
Uzar gider bu liste.
Ve bu listeyi oluştururken, çocuğumuzun hayatı üzerine gelecek planları yaparken, çocuğumuzu o kurstan bu kursa koştururken, Özel ders öğretmeninin biri gelir biri giderken, okul çantasına 5 günlük tatil bavulu kadar doldururken, tek bir şeyi unuturuz: Çocuğumuzun ne istediğini O’na sormayı…
Sorar gibi yaparız ama sormayız;
“Sence de piyano dersi alman en doğrusu değil mi Canım!”
"Bence sen tercihlerine şu......bölümleri de yaz, biri olmazsa öteki olur."

O bizi kırmamak için, üzmemek için ya da çekindiği için bizim tozu dumana katmış koşuşturmamıza ayak uydurmaya çalışır, bir de onun her istediğini yapmış, hayatını ona vakfetmiş düşüncesiyle kendimizi yeryüzünün en fedakâr ebeveyni ilan ederiz.
Çünkü hayat tecrübemiz, görüp geçirdiklerimiz bize yol gösterir, doğru olanın bu olduğuna inanırız. Onlar adına karar vererek onların hayatına yön veririz ve bunu onların iyiliği için yaptığımızı savunur; onların yaşının yetmediğinden, hayat tecrübelerinin henüz gelişmediğinden dem vururuz.
En basitinden en karmaşığına, elbisesinin renginden hangi enstrümanı çalacağına, hangi mesleği seçeceğinden, hangi şehirde yüksek öğrenime devam edeceğine kadar birçok konuda Onun ne istediğine, ne düşündüğüne, adına karar verilen ne ise Onu mutlu edip etmeyeceğine bakmadan seçimler yapıyorsak yanlış giden bir şeyler var demektir.
Yazılı, görsel veya sosyal medyada muhakkak rastlamışızdır: Azımsanmayacak kadar çok insan mesleğinden ve yaptığı işten memnun değil… Ve bu memnuniyetsizlik iş performansına ve aile yaşantısına olumsuz yansıyor.
Çocuklarımız ileride başarılı olsun diye kendimizi ve çocuğumuzu parçalarcasına koşturmanın sonucu mutsuz tatminsiz yetişkinler… Ya da bize boyun eğmeye alışmış olması ve zoraki bize uyum sağlaması nedeniyle, kendi hakkını savunamayan, hep başkasının kararlarına göre yaşayan yetersizlik duygusuyla boğuşan bir yetişkin. Ya da çevresindeki herkese her şeye kendini feda etmeye hazır bir yetişkin… Ve bu yetişkini şaşkınlıkla izleyen bizler. Oysa ömrümüzü onun için en iyisi olacağına inandığımız eğitim yaşantısına vakfetmiştik.

Onların ileride mutsuz olmasına, zoraki bir yaşam sürdürmesine, geçmişte size karşı çıkamadığı için duyacağı pişmanlıklara, kendine öfkelenmesine, geçmişe dönüp hayatına istediği şekilde yön verebilmeyi istemesine rağmen gelecekte sıkışıp kalmasına, sürekli başkasına gıpta ederek kendini onların yerine koyduğu hayallere kapılmasına ne kadar razıyız. Şimdiden kendimize soralım.

Şimdi anlaşalım;
Her çocuk kendine özgüdür.
Her çocuk özeldir.
Her çocuğun kendine has hayal gücü vardır.
Her çocuğun kendine has yaratıcılığı ve becerileri vardır.
Her çocuğun kendini ortaya koyabileceği ve başarılı olacağı bir alan vardır.
Yeter ki yoldan çekilip ona yol açalım.
Bize düşen çocuğun bizi kendi yetenek, bilgi, beceri ve ilgilerine göre yönlendirmesine izin vermek. İçindeki potansiyeli keşfetmesini sağlamak ve en önemlisi sabretmek, işte çocuğumuz için gerçek fedakârlık budur.
Bunu onlardan esirgemeyin!

Eylem OKDEMİR OYLUM
Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğumuz İyi Olsun İsterken" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Eylem OKDEMİR OYLUM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Eylem OKDEMİR OYLUM'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Eylem OKDEMİR OYLUM'un Makaleleri
► Biz Ne Deriz Çocuğumuz Ne Anlar Psk.Nurhan MERİÇ
► Çocuğumuz Olduktan Sonra Değişti. Psk.Ayşenur BAYRAKTAR
► Aşk Olsun... Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Tercihiniz Mesleğiniz Olsun Psk.Dnş.Ümran ÖRKÜN
► Hayal Et Gerçek Olsun! Psk.Dnş.Perihan SAYIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuğumuz İyi Olsun İsterken' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sınav Anksiyetesi Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:51
Top