2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kilo Kaybetmenin Önündeki Büyük Engel; İnsülin Direnci ve Hipoglisemi
MAKALE #13441 © Yazan Dyt.Mustafa TİLEKLİ | Yayın Ekim 2014 | 3,808 Okuyucu
Zayıflama diyetlerinde hastaların en çok şikayet ettiği konuların başında verilen kiloların kısa sürede tekrar alınması veya bütün çabalara rağmen kilo verilememesi gelmektedir. Bu aşamada hasta kilo veremediği anda uyguladığı diyet programının kalori miktarını düşürerek en büyük hatalardan birini yapıyor. En ideal diyet programına ve eksiksiz egzersizlere rağmen bir türlü kilolar kaybolmamakta ısrar ediyorsa akla ilk gelmesi gereken soru; İnsülin direnci var mı? olmalıdır. İnsülin direnci kilo vermenin önünde duran en büyük engellerin başında gelir.

İnsülin vücutta glikozun hücre içine girip yakılmasını sağlayan ve pankreastan salgılanan bir anahtardır. Bu anahtar bir süre sonra işlevini yitirmeye başlar ve yeteri kadar glikozu hücreye sokma görevini yerine getiremez. Bu aşamada insülin salgılanması artmaya ve pankreas bir süre sonra yorulmaya, yorulan pankreas ta görevini yerine getirememeye başlar. Yeterli insülin salgısı sağlayamaz. Bunun sonucunda da şeker hastalığı oluşur. Basit şekerli gıdalar olarak adlandırdığımız besinler saf glikoz içerir ve vücuda alındığı andan itibaren çok hızlı bir şekilde kana karışır aynı hızda da insülin salgılanmasını uyarır. İnsülinin bir görevi de yağ depolarını artırmak ya da diğer bir ifadeyle yağ yakımının önüne geçmektir. Uzun süre bu şekilde beslenen kişilerde ani şeker yükselmesiyle birlikte ani insülin seviyesinin artması ve ardından ani şeker düşmesi durumu yaşanmaya başlar. Bu ani şeker düşüklüğünün kronik bir hal alması hipoglisemi olarak adlandırılır. Hipogliseminin nedenleri arasında; aşırı kilo, uzun süreli stres, kısa zamanda aşırı kilo kaybı, aşırı şekerli gıda tüketimi, çok düşük kalorili diyetler olarak sıralanabilir. Düzensiz beslenmenize aşırı alkol sigara ve şekerli gıda tüketiminiz olmasına rağmen hipoglisemi belirtisinin olmaması sizi yanıltmasın çünkü fazlasıyla risk altındasınız demektir. Vücudunuz bir süre sonra tolere edememeye ve insülin direnci, hipoglisemiden şeker hastalığına uzanan bir dizi hastalıklar oluşmaya başlar.

Hipoglisemi gün içinde en çok saat 11:00 ve 16:00 da atak gösterir. Bu yüzden sabah kahvaltıda basit şekerli gıdaları tercih etmemeye özen göstermeli, öğle ve akşam arasında mutlaka bir ara öğün bulundurmalıyız. Öğünlerimiz 3 ana 3 ara olarak ayarlanmalı ve özellikle ana öğünlerde glisemik indeksi düşük karbonhidrat grubu besinler tercih etmeliyiz. Glisemik indeks; karbonhidratlı bir besinin kan şeker seviyesini yükseltme ölçüsüdür. Egzersiz süreleri arttırılmalı günde en az 2.5 lt su tüketilmelidir. Ara öğünlerde meyve tüketimine ağırlık verilmeli çünkü meyvede bulunan fruktoz şekeri insülin salınımını uyarmaz. Ancak meyve tüketirken de glisemik indeks değerleri asla göz ardı edilmemeli. Meyvelerin tamamı masum değildir. Porsiyon miktarlarına dikkat edilerek ve yanında süt veya yoğurt tercih edilerek tüketilirse kan şekerinin daha yavaş yükselmesine yardımcı olur. Bunun yanında posalı gıda tüketimine de ağırlık verilerek barsaklarda şekerin emilim hızını düşürülür. Özellikle beynimiz vücutta en çok enerji kullanan organdır. Sürekli glikoz ihtiyacı duyar ve kandaki ani şeker düşmeleri beyni de çok olumsuz etkileyip stres oluşumuna öncülük eder. Vitaminlerde bu konuda en büyük yardımcılarımız olacaktır. Özellikle E,B6 ve C vitaminleri hipoglisemide çok faydalı sonuçlar verir.

Sonuç olarak insülin direnci veya hipoglisemimiz olmasa bile risk altındayız demektir. Düzenli yeme, uyku ve egzersiz bu hastalıkların ortaya çıkmasını büyük ölçüde engelleyecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kilo Kaybetmenin Önündeki Büyük Engel; İnsülin Direnci ve Hipoglisemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Mustafa TİLEKLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Mustafa TİLEKLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Mustafa TİLEKLİ'nin Makaleleri
► Ir(İnsülin Direnci) ve Beslenme Dyt.Aziz KILINÇ
► Kilo Vermemize Engel Durumlar Dyt.Gizem Selin KEŞLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kilo Kaybetmenin Önündeki Büyük Engel; İnsülin Direnci ve Hipoglisemi' başlığıyla benzeşen toplam 83 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:33
Top