2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamileliğe Karar Verince Yapılacaklar,gebelikde Kanama ve Düşükler
MAKALE #13263 © Yazan Op.Dr.Ayşe DARAMA | Yayın Eylül 2014 | 3,951 Okuyucu
HAMİLELİĞE KARAR VERİNCE NELER YAPILMALI

Hamileliğe karar verildiğinde yaşam tarzı ,alışkanlıklar ve sağlık durumunuzu gözden geçirmeniz gerekmektedir

Sağlıklı bir kadınsınız fakat bilmediğiniz , farkında olmadığınız bir sorununuz olabilir.Bunun için genel bir kontrol ve jinekolojik muayene gerekir. Jinekoloğa giderek genel bir muayene olmalı, rahim ve yumurtalıkların durumu değerlendirilmeli , aktif bir enfeksiyon olup olmadığı tesbit edilmeli, varsa tedavi edildikten sonra gebe kalmalı.Kontrol servikal smear yapılıp temiz neticesi alınınca gebe kalmalı.Ayrca uyguladığınız doğum kontrol yöntemini ne zaman sonlandıracağınızı doktorunuzla birlikte planlamalısınız.

Genel dahili muayenede kalp, akciğer ,karaciğer ve böbreklerin durumu kan ve ultrasonografi, röntgen testleriyle değerlendirilir.Tiroid bezi kan testiyle kontrol edilir.Kansızlık varsa ona yönelik tedavi başlanarak gebeliğin daha sağlıklı geçmesi için düzelince gebe kalınması önerilir.Ayrıca hamile kalmadan 3-6 ay önce folik asit tabletleri başlanarak bebekde oluşabilecek omurilik defektleri önlenmeye çalışılır.Yeterli ve dengeli beslenemiliyorsa multivitamin tabletleri alınır.

Hamilelikde ve hamile olma olasılığınızın olduğu aylarda adetin 10. Gününden sonra röntgen filmi çektirmemelisiniz. Veya mutlaka çekilmesi gerekiyorsa karın bölgesi kurşun önlük ile korunmalıdır.

Hamilelik öncesi dönem çiftlerin sağlıklı bebek sahibi olabilmesi için kendilerini fiziksel ve psikolojik olarak hazırlayabilecekleri bir süreçtir.Döllenmenin başladığı andan 9 aylık hamilelik sürecinin sonuna kadar anne adayı her konuda dikkatli davranmalıdır.
Hamilelik öncesi sigarayı bırakmak için çok uygun bir dönemdir.Birçok anne adayı sigaranın zararlarını bilmesine rağmen içmeye devam eder.Gebe kalmadan önce sigara içme alışkanlığı sonlandırılmalıdır.Gebelik döneminde sigara bırakmayı kolaylaştıran nikotin sakızı ve bantları gibi maddelerin kullanımı önerilmez.Ayrıca pasif içicilikdende uzak olmalı.Oturulan mekanda sigara içilmesine izin verilmemeli.

Hamilelikde ve hamilelik öncesi dönemden itibaren alkol kullanılmamalı.Alkol kullanımı düşük doğum ağırlıklı bebeklere, gelişme geriliğine ve doğumsal anomalilere neden olabilir.

Hamilelikde alkol miktarı fazla ise bebekde gelişme geriliği,zeka geriliği,iskelet sistemi bozuklukları,kalp ,akciğer anomalileri olabilir.Hamileliğin ilerleyen aylarında alkol alımı kesilse bile bebekdeki gelişim geriliği devam eder.Doğum kontrol yöntemi uygulanmıyorsa adet siklusunun ikinci döneminde kesinlikle alkol alınmamalı.
Kahve,çay ,cola gibi kafeinli içeceklerin tüketimi mümkün olduğunca azaltılmalı.Kafeinli içecekler fazla tüketiliyorsa hamilelik öncesi bu alışkanlıklar minimuma indirilmeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı edinilmeli ve gebelik boyunca devam edilmeli.Günde 3 öğün yemek alışkanlığı kazanılmalı ,önemli vitamin, mineral içeren besinlerden yeterli tüketilmeli.Vejeteryanlarında hamilelik öncesi protein alınımını artırmaları gerekir.Hamilelik öncesi ideal kiloda olmalı.Hamileliğin ilk günlerinde ve hamilelik boyunca ilaç kullanımına dikkat edilmeli.Doktorun bilgisi dışında ilaç kullanılmamalı.

Sağlıklı günler yaşamanızı dilerim.

Jin.Op.Dr.AYŞE DARAMA
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamileliğe Karar Verince Yapılacaklar,gebelikde Kanama ve Düşükler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Ayşe DARAMA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Ayşe DARAMA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşe DARAMA Fotoğraf
Op.Dr.Ayşe DARAMA
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Ayşe DARAMA'nın Makaleleri
► Gebelik Kayıpları (Düşükler) Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Gebeliğin Kabusu Düşükler Dr.Mehmet KOÇ
► Gebelikde Egzersiz Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL
► Gebelikde Beslenme Dr.Mehmet KOÇ
► Gebelikde İlaç Kullanımı Op.Dr.Pınar TOKATLIOĞLU
► Kürtaj Sırasında Kanama Riski Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Gebelikde Erken Dönem Sorunları Op.Dr.Ayşe DARAMA
► Kürtajdan Sonra Kanama Olur mu? Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Hamileliğe Karar Verince Yapılacaklar,gebelikde Kanama ve Düşükler' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Normal Doğum ve Seyri Aralık 2014
► Aile Planlaması Kasım 2014
► Rahim Hastalıkları Kasım 2014
► Kürtaj Ekim 2014
► Gebelıkde Ay Ay Gelişim Ağustos 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:14
Top