2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aileler İçin Etkili İletişim: Etkin Dinleme Becerileri
MAKALE #13060 © Yazan Dr.Psk.Ural NADİR | Yayın Ağustos 2014 | 6,872 Okuyucu
“Bütün mutlu aileler birbirlerine benzerler, her mutsuz ailenin ise kendine özgü bir mutsuzluğu vardır” demiş Tolstoy. Bunu iletişim sorunlarına aktardığımızda her mutsuz ailenin kendine özgü iletim sorunları yaşadığını rahatlıkla görebiliriz. Danışmanlık ihtiyacı içerisindeki her aile size iletişim sorunları olduğunu söyleyecektir. Fakat o iletişim sorunu her aile için o kadar farklıdır ki. Aile danışmanlığının en önemli kavramlarından birisi olan iletişim her aile tarafından farklı ele alınmakta, farklı değerlendirilmekte. Hatta kimi zaman neredeyse yaralanmalı bir biçimde şiddet uygulayan kişiler bile aralarındaki iletişim sorunundan bahsedebilmektedirler. Yine alanda çalışan kimi uzmanlar da iletişim kavramına hak ettiği değeri vermemekte, terapide gerek kendi duruşları gerekse de mesajları ile iletişimi biraz daha az değerli bir konuma getirmektedirler. Oysa İletişim tam olarak da yaptığımız işin de, günlük yaşantımızın da kalbidir.

Peki iletişim öğrenilebilir mi? Bu sorunun cevabı aynı zamanda insanlar değişir mi için de geçerli ve cevabı tereddütsüz evet. İnsanlar değişir ve aynı zamanda insanlar iletişimi öğrenebilir. Bunun için gerek kişilerin kendi başlarına uygulayabilecekleri yöntemlerden, gerekse de daha profesyonel yöntemlerden bahsedilebilir.


Yıllardır yaptığım seanslarda ve verdiğim eğitimlerde en çok gözlediğim şeylerden birisi de iletişimin tamamen veya büyük oranda aileler tarafından yanlış anlaşıldığı. Bu ister eşler arasında olsun isterse de çocuk ile iletişimde olsun değişmiyor. Çoğumuz iletişim dediğimizde kendimizi nasıl ifade ettiğimizden bahsetmeye çalışıyoruz. Peki ya öyle mi?


İletişim aslında kendini nasıl ifade etmekten değil, karşımızdakini nasıl dinlediğimizden başlayan bir süreç. Eşler arası iletişim sorunlarında çoğu zaman gördüğümüz kısır döngü yaşanan herhangi bir çatışmada çiftlerin birbirlerini dinlememesi ve sadece kendi argümanlarına odaklanması. Bunun da çiftlere en önemli getirisi yıllardır süregelen içinden çıkılmaz çatışmalar.


Peki o zaman sırasıyla ele alacak olursak, birbirimizi nasıl dinleyelim ve kendimizi nasıl ifade edelim.


Etkin Dinlemede İpuçları:


İster eşimiz olsun, ister çocuğumuz, isterse de iş arkadaşımız, karşımızdakini dinlerken iki farklı beceriyi öne çıkarmamız gerekiyor: Pasif dinleme becerilerimiz ve aktif dinleme becerilerimiz:


Pasif Dinleme Becerileri:


Göz kontağ
ı: Kimi kültürlerdeki özel durumlar hariç karşımızdakini etkin bir biçimde dinlediğimizi gösteren en önemli göstergelerden bir tanesi karşı taraf ile göz kontağı kurmamızdır. Bu özellikle karşı tarafın diğer bir çok ipucuyla birlikte kendisinin dinlendiğini anlamasına yardımcı olacaktır.

Aynı Hizada Durmak
: Karşı tarafı dinlerken en etkin yöntemlerden bir başkası da diğer kişi ile aynı hizada dinlemektir. Özellikle çocuklarımızla kurduğumuz iletişimde bu çok daha öne çıkmaktadır. Dikkat edildiğinde bir çok yabancı filmde, insanları çocukları ile konuşurken onların hizalarına indikleri ve iletişimi öyle sürdürdükleri görülebilir. Bizde bu daha yeni fark edilmeye başlanan önemli bir iletişim gerçeğidir.

Aynı hizada durmak özellikle birisine ayakta bir şey anlatırken karşı taraf için uygulaması daha zor bir beceri olarak görülebilir. Bu noktada oturan kişiye çok fazla yakınlaşmadan anlatımı ve iletişimi sürdürmek karşı tarafın etkin dinlemesinin devamını sağlamak için oldukça anlamlıdır.


Öne Doğru Eğilme
: Birisine (eşiniz, çocuğunuz, iş arkadaşınız, veya sadece adres sorduğunuz birisi) bir şey anlattığınızı veya sorduğunuz düşünün. Karşı tarafın da sizi oturduğu yerden ve hafifçe öne eğilerek dinlediğini göz önüne getirin. Sonra tam tersi arkaya doğru kaykılarak sizi dinlediğini hayal edin. Hangisi sizi daha fazla rahatlatır ve diğer kişi tarafından can kulağı ile dinlenildiğinizi düşündürtür. Elbette ilk senaryo buna çok daha yakındır. Terapötik ilişkilerde dahil olmak üzere öne doğru eğilerek dinleme kesinlikle en etkin dinleme becerilerinden birisidir.

Açık ve Rahat Bir Pozisyon
: İletişim esnasında karşı tarafı dinlerken karşı tarafa dönük ve açık bir pozisyonda dinlemeyi sürdürmek, karşı tarafına kendisini ifade etmesini oldukça kolaylaştıracak, bunun tersi bir durumsa şeklen ciddi bir iletişim engeli oluşturacaktır.

Aktif dinleme Becerileri:


Buraya kadar olan bölümde aktif olarak iletişime katılmadığımız ama dinlerken karşı tarafı bir o kadar rahatlatan pasif dinleme becerilerinden söz ettik. Buradan sonra iletişimin içerisinde de olacağımız kimi aktif dinleme becerilerinden söz edeceğiz:


İçerik Yansıtması
: İçerik yansıtması karşı tarafı dinlerken belli aralıklarla onun söylediklerinin kısaca özetlenmesi olarak ifade edilebilir. Burada önemli olan karşı tarafı kesmeden, konuyu dağıtmadan ve bütün cümleleri bire bir tekrar etme derdine düşmeden kısa ama sizin karşı tarafı ne kadar etkin dinlediğinizi gösteren yansıtmalar yapmanızdır. Eve geldiğinde evi son derece dağınık bulan arkadaşınız size durumla ilgili dert yanarken “Eve geldiğinde özellikle bulaşıkların salonda bırakılmış olduğunu gördün, çamaşırlar da yıkanmamıştı” gibi anlattıklarını aralarda kısaca özetlemeniz buna örnek olarak gösterilebilir.

Anlam Yansıtması:
Burada önemli olan içerik yansıtmasında biraz farklı olarak yaptığımız yansıtmaya kendimizin nasıl anladığını da eklememizdir. Aynı içerik yansıtmasında olduğu gibi karşı tarafı kesmeden ve konuyu dağıtmadan, hatta karşı tarafın nefes almasına fırsat tanıyacak şekilde araya girip anlatılanlardan anladığımızı ifade edebiliriz.

Duygu Yansıtması
: Aktif dinleme becerileri arasında belki de enektin dinleme becerisi olarak gösterebileceğimiz beceri duygu yansıtmasıdır. Burada karşı tarafın anlattıklarından onun duygusunu alarak yansıtmak önemlidir. “Eve geldiğinde her yeri dağınık görmek seni öfkelendirmiş” şeklinde bir yansıtma buna güzel bir örnek olarak verilebilir. Burada az önce de dediğimiz gibi en önemli nokta bu duyguyu bizim üretmememiz, tam tersi karşı tarafın anlatımının içinden seçip çıkarmamızdır.

Soru Sorma
: Doğaldır ki karşı tarafın bize anlattıklarını dinlerken anlatılan hikayede bir çok boşluk olacaktır. Veya karşı taraf bir şeyleri bizimle paylaşırken anlamadığımız, bizim için o an bir anlam ifade etmeyen çeşitli noktalar karşımıza çıkacaktır. İletişim süreçlerinde bir çok kişi böyle anlarda soru sormaktan kaçınmakta, hatta anlamış gibi yaparak dinlemeye devam etmektedir. Oysa tam da bu noktada anlamadığımız yeri sormak sadece karşı tarafın dinlenildiğine olan inancı pekiştirmekle kalmayacak, aynı zamanda anlamış gibi yapmanın bize iletişimin ilerleyen aşamalarında yaşatacağı zor durumlardan da kurtaracaktır. “Ortalık dağınık derken tam olarak neyi kasteddiğini anlamadım. Bulaşıkları mı yoksa salonu mu söylüyorsun” dediğimizde görüşmenin devamında da konuyu boşluğa yer kalmayacak şekilde anlamış bir biçimde devam edebileceğimiz ortadadır.

Beden Hareketleri İle Geri Bildirimler
: Birisine bir şey anlatırken sizi dinleyip dinlemediğini ilk nereden anlarsınız? Belki de siz konuşurken kafası ile yaptığı ufak hareketlerden veya ağzından çıkan belli belirsiz onaylama seslerinden. Böylece konuştuklarınızın anlaşıldığını hissederek daha şevkle devam etmez misiniz?

Özetlemek gerekirse iletişim günlük hayatımızın da, iş hayatımızın da, aile hayatımızın anahtar kavramı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle iletişim konusunda atacağımız her adım, öğrendiğimiz her bilgi hayatımızın her aşamasında ilişkilerimize oldukça olumlu bir katkı sunacaktır. İster eş, ister çocuk isterse de iş ilişkilerimiz olsun.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aileler İçin Etkili İletişim: Etkin Dinleme Becerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Ural NADİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Ural NADİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ural NADİR Fotoğraf
Dr.Psk.Ural NADİR
Ankara
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Ural NADİR'in Makaleleri
► Etkin Dinleme Üzerine Psk.Dnş.Büşra UYSAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Aileler İçin Etkili İletişim: Etkin Dinleme Becerileri' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:57
Top