2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



2-6 Yaş Arası Oynanacak Oyunlar
MAKALE #12948 © Yazan Dr.Sibel KILIÇASLAN | Yayın Temmuz 2014 | 4,849 Okuyucu
2-6 YAŞ ARASI OYNANACAK OYUNCAKLAR

İki yaşındaki bebeğiniz bütün olanları parçalara ayırmaktan,kutuların içini doldurup boşaltmaktan zevk alır.Ayruca lego gibi oyuncaklardan kuleler yapabilir.Bu tür oyuncaklar çocuklarda görsel koordinasyon gelişmesine,şekilleri ve renkleri tanımasına yardımcı olur.Yaşı büyüdükçe basit ve az parçalı bu oyuncağın daha karmaşık ve daha çok parçalı olanlarını tercih edebilirsiniz.Bu dönemde ilgisini çekecek oyuncaklar arasında mutfak eşyaları,bebekler ve arabalar da vardır.Doktor seti marangoz eşyalarının bulunduğu çantadaki nesneleri kullanarak yetişkinleri taklit etmekten hoşlanır. Müzikli oyuncaklar yine vazgeçilmez oyun araçlarıdır.Davul ,trampet gibi vurarak çalacağı oyuncakları tercih eder,enstrumanlar dinlemeye ve taklit etmeye yönlendirir.
Üç yaş döneminde en çok sevilen oyuncakların başında üç tekerlekli bisikletler gelir.Ayrıca evde kullanılmak için yapılmış plastik büyük arabalara binip dolaşmaktan ayrı bir zevk alır.Yaratıcılığını keşvetmeye çalışan çocuk legolarla oynamaktan hoşlanır.Arabalar,top,bebekler ve basit evcilik oyuncakları yine en çok tercih edilenlerdir.Oyun hamuru bu döneme özgüdür,renkleri ve şekilleri tanımasına yardımcı olur ve el becerisini,hayal gücünü geliştirir.Oyun hamurundan zevk alma durumu uzun süre devam edeceğinden ilerde hamur miktar ve sayısını artırabilirsiniz.Mum boya ve resim yaratıcılığın gelişmesi için çok önemlidir.

Üç-beş yaş dönemi çocukların keşfetmeye ve grup halinde oynamaya başladıkları dönemlerdir.

Onun için evcilik malzemeleri çok önemlidir.Bebekler,mutfak ve doktor muayene aletleri onların fantezilerini ve keşfetme duygularını artırır.Renkli tuşları olan müzik aletleri,kuklalar dil gelişimini hızlandırır.Lego,maketler onların bilişsel ve algısal hareket becerilerini geliştirir.Oyun hamuru, boyama çalışmaları yaratıcı anlatımları için gereklidir.Bu dönemde küçük insanlar,çiftlik hayvanları gibi çeşitli oyuncaklar da çocuğunuz için çekicidir.

Altı yaş ve sonrası için açık havada oynanabilecek oyunların yanısıra masa başında çalışma yapmaktan da hoşlanırlar.Bloklar,kalemler,kağıtlar,boyalar,eşleştirici oyuncaklar,resimli küpler, yap-bozlar en çok sevdikleri oyuncaklar arasında yer alır.Bu oyunlarla çocukların yanılma,düzeltme yeni yorumlar ve çözüm geliştirme yetenekleri de gelişir.Yine arkadaşlarıyla beraber oynayabilecekleri çeşitli evcilik oyunları ,hayvan setleri,marangozluk araçları gibi oyuncaklarla oynamaya bayılırlar.Bu dönemde top,ip gibi hareket etmesine ve enerji harcamasına neden olan oyuncaklar da tercihlerin başında gelir.

Her Dönemde Kitap:

Bebeğinizi çok küçük yaştan kitaplara alıştırmalısınız.Bebeğiniz oturmaya başladıktan sonra bol resimli öykü kitabını açarak öncelikle içindeki resimlere bakmasını sağlayın.Sonra kısa öyküyü okuyun.Bebeğiniz büyüdükçe farklı kitaplar almaya çalışın.Sayfaları açıldıkça içinden kabartmalı resimlerin çıktığı kitapları bir oyuncak gibi algılayacağından daha çok ilgi gösterecektir.Kitap okuma onun sözcük hazinesini geliştirir,hayal gücünün artmasına neden olur.

Oyuncakların Gelişime Katkısı:

Çocuklarda hangi oyuncakların gelişimine katkılarını merak edenler için şöyle sıralama yapmak mümkün.Büyük kas gelişimi için tekerlekli bisiklet,arabalar,tırmanabileceği,kayabileceği oyuncakların yanısıra tahterevalliyi de saymak mümkün.Küçük kas gelişimi için çeşitli kalemler , mum boya,makas,yapıştırıcı ,legolar,kayma,sallanma oyuncaklarından yararlanabilirsiniz.Yaratıcı gücünü geliştirmek için çeşitli kuklalar,bez bebek,bebek arabası,çeşitli giysiler,süs eşyaları,telefon doktor veya tamirci setini sayabiliriz.Aynı oyuncak örneğin legolar gibi hem kas hem de yaratıcı yeteneğini kullanmak için yararlıdır.

Hazırlayan Dr.Sibel Kılıçaslan.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"2-6 Yaş Arası Oynanacak Oyunlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Sibel KILIÇASLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Sibel KILIÇASLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sibel KILIÇASLAN Fotoğraf
Dr.Sibel KILIÇASLAN
Muğla
Doktor "Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Sibel KILIÇASLAN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında '2-6 Yaş Arası Oynanacak Oyunlar' başlığıyla benzeşen toplam 80 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşı Programı Ağustos 2014
► Çocuklarda Obezite Temmuz 2014
► Anne Sütü ile Besleme Temmuz 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:29
Top