2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anne Sütü ile Besleme
MAKALE #12947 © Yazan Dr.Sibel KILIÇASLAN | Yayın Temmuz 2014 | 4,075 Okuyucu
Bebekler ilk 6 ayları dolana kadar sadece anne sütüyle beslenmelidirler.Eğer aylık takiplerinde anne sütünün yetmediğini gösteren bulgular varsa o zaman ek bir mama takviyesi yapılabilir.

Anne Sütünü Artıran Gıdalar

Öncelikle günde 3 litre civarında su tüketmek,sık sık emzirmek,bol bol dinlenmek ve uyumak v.s bunlar herkes tarafından bilinen yöntemler.Bunların dışında aşağıdaki gıdaları bol bol tüketmek de süt artırımında etkili olduğunu bizzat kendim tecrübe etmiş oldum.
• İncir
• Beyaz Dut veya dut kurusu
• Beyaz üzüm
• Dereotu
• Yer Elması
• Tahin pekmezi
• Tahin helvası
• Boza
• Alkolsüz bira veya malt içeceği
• Sahlep
• Maden suyu
• Rezene Çayı
• Yulaf Ezmesi
• Fesleğen
• Yeşil yapraklı sebzeler(Roka,semizotu,ıspanak,pazı v.s)
• Turuncular(Havuç,bal kabağı,kavun v.s)
• Arpa
• Armut ve ayva kompostusu
Anne Sütünü Artıran Tarifler
Çorba
Malzemeler
• 100gr dana biftek
• 1 çay bardağı arpa
• 2 yemek kaşığı zeytinyağ
• 3 orta boy domates
• 1 orta boy soğan
• 2 orta boy havuç
• 4 su bardağı su
• 1 silme çay kaşığı karabiber
• 1/2 çay bardağı kıyılmış fesleğen
• tuz
Hazırlanışı: Suda bifteği haşlayın.Bifteğin haşlanmasına yakın arpayı ilave edin.Biftek haşlandıktan sonra bifteği sudan alın,ince şeritler halinde doğrayın.Tekrar et suyunun içine ekleyin.Havuçları soyun,küp küp doğrayın.Domatesleri soyun çekirdeklerini ayırarak rendeleyin.Soğanı soyun ve rendeleyin.Bir yemek kaşığı zeytinyağında yakmadan rendelenmiş malzemeleri ve fesleğeni çevirin.Bütün malzemeleri suyun içine ekleyin,sebzeler yumuşayıncaya kadar 20dk.orta ateşte pişirin.Afiyet olsun.


Kuru Meyveler Karışımı
Malzemeler:

10 adet siyah kuru kayısı
3-4 adet kuru incir
4-5 adet siyah kuru erik
5-6 adet siyah kuru üzüm
2-3 adet trabzon hurması


Hazırlanışı: Bütün kuru meyveleri bir gece önceden suda bekletin, beklettiğiniz karışımın suyunu sabah kendiniz için, meyveleri ise blenderdan geçirip püre haline getirin.İster kaşık kaşık yiyin,ister kahvaltıda ekmeğinizin üzerine sürün ama günlük bu karışımdan mutlaka tüketin.Afiyet olsun.
Çaylar
Isırgan Çayı:
Kaynamış suya bırakılan bir miktar ısırgan, birkaç dakika demlenmeye bırakılır. Sonrasında yeşil bir renk alan ısırgan çayı doğal bal ya da pekmezle tatlandırılarak günde 3 kere 1 bardak tüketilmelidir.Bu içilen lezzetsiz çay, bebeğinize süt olarak geri dönecektir.
Karışım Çayı:
Rezene,anason,ısırgan çayı anne sütü artırımında büyük etkisi var.Aşağı yukarı 1 tatlı kaşığı rezene tohumu yada çayı içerisine 2-3 yaprak ısırgan yaprağı ve bir tatlı kaşığı anasonla çay yapıp için.Sütünüz arttığı gibi,bebeğinizin gazını da alır.

Neden özellikle anne sütü ?

_Doğal kaynaklı olup,bebeğin sağlıklı gelişimi için en uygun besin olması

_İçerdiği proteinlerin bebek için en ideal proteinler olması ve allerjik olmaması

_İçerdiği proteinlerin bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve mikroplara karşı direnç kazanması için gerekli proteinler olması

_İçindeki kalsiyum ve demir miktarlarının bebeğin gelişimi için yeterli olması

_İçindeki tuz miktarının bebeğin böbreklerine fazla yük getirmeyecek oranda olması

_İçindeki yağların beyin gelişimini en iyi sağlayacak nitelikte olması

_en ekonomik gıda olması

Anne sütünün ileriki yaşama etkisi;

_Aşırı şişmanlık ve kalp hastalıkları sıklığını azaltır

_Konuşma problemleri az olur

_IQ (zeka düzeyi) yüksek olur

_Çene ve ağız gelişimine ait problemler ve diş çürümeleri az olur

_Orta kulak iltihapları sıklığı azalır

_Allerjik hastalıklar ve kronik barsak iltihabı hastalıkları sıklığı az olur

_Tip 1 şeker hastalığı sıklığı seyrek görülmektedir

EMZİRME TEKNİĞİ
_Anne koltuğa dik olarak oturmalı ,sırtına yastık dayamalı

_Bebek anneye olabildiğince yakın durmalı

_Anne göğüs ucunu iki parmağı ile kavrayıp bebeğin ağzının içine ittirmeli

_Bebek yalnızca göğüs ucunu değil anne göğsünün kahverengi duran kısmını çoğunluğunu ağzına almalı

_Bebeğin çenesi anne göğsüne dayalı,alt dudağı düşük ,dili öne itili olmalı (bu pozisyonda bebek anne göğsüne sağma hareketi yapar ve kanallardan süt akışını sağlayabilir)

_Bebeğin yutma hareketi gözle görülmeli ve duyulmalıdır.

Emzirirken şunlara dikkat edelim:

Emzirmeden önce anne ellerini yıkamalı ve göğüs kaynamış ılık bir suyla silinmelidir.Her öğünde mutlaka her iki göğüs de emzirilmelidir ve her bir göğüste 10 'ar dakika kalmalıdır,meme verme esnasında göğüse masaj yapılarak sütün gelmesi kolaylaştırılır, bebeğin rahat nefes alması için burun deliğinin kapalı olmaması sağlanır,ayrıca burun tıkanıklıklarında emmeden önce 1-2 damla serum fizyolojik damla damlatılabilir.Emme sonrası göğüs uçları kaynamış suyla silinip öyle kapatılmalıdır,emdikten sonra bebek dik pozisyonda omuza yatırılır ve gazı çıkarıldıktan sonra yan olarak beşiğine konur eğer kusması yoksa bebek yastıksız yatırılır,kusma varsa altına ince bir yastık konarak yatırılır ince bir yastık olması onun daha rahat uyumasına,gazını rahat çıkarmasına,kusma problemlerinin önlenmesine yardımcı olur,ağız içinde oluşan beyazlıklar pamukçuk işaretidir ve bebekte emerken ağızda kalan süt artıklarından olur ve çoğunlukla kusan bebeklerde görülür bunu önlemek için her emme sonrası kaynamış su ile ağız ve ağız içi temizlenmelidir.

EMZİRMEYLE İLGİLİ GÖĞÜSTEKİ SORUNLAR

Göğüs Çatlakları:

Göğüs uçları çatladığında yanma,sızama,ağrı ve bazen de emerken çatlaklardan kan gelmesi mümkündür,bunun asıl sebebi bebeğin göğüse iyi tutturulamaması dolayısıyla bebeğin yalnızca göğüs ucunu emmesidir,çatlakların tedavisi bebeğin göğüse, doğru teknikle tutturulması,emdikten sonra göğüsün kaynamış suyla temizlenip ,kurutulup kapatılmasıdır.Pomatların etkinliği halen tartışılmaktadır.

Süt Kanallarının Tıkanması:

Göğüsler gergin ve sütle doludur,tıkalı bölge ödemli ,şiş ve kırmızıdır,deri parlaktır, annede ateş olabilir ama 24 saatten fazla sürmez,tedavisinde bebeğin, göğüsü iyi emmesi sağlanmalı ve göğüs iyice boşaltılmalıdır,bunu için gerektiğinde süt pompası kullanılabilir,ılık duş,göğüse sıcak ve kuru havlu kompresi ve göğüse masaj da önerilir.

İltihaplı Meme:

Tıkalı süt kanalı bölgesinde zamanla enfeksiyon gelişir ,iltihaplı göğüste sertlik,şişlik, ağrı,ateş,ve ayrıca vücutta ateş belirir,annenin genel durumu kötüleşir,bu durum meme ucu çatlaklarından mikrop girmesiyle de oluşur,tedavisinde bebeğin emmesine kadın doğum doktorunun tavsiyesine göre gerekirse ara verilir verilir ,göğüs pompa ile boşaltılır,anneye ilaç tedavisi başlanır ve istirahati sağlanır.

ANNENİN BESLENMESİ


Anne sütünü artırmak için bol su ve sulu gıdalar(hoşaf,ayran,limonata,süt,şerbet,meyve suları,boza)içilmelidir,bu miktar günde toplam 4 lt olmalıdır,çay ve kahve tavsiye edilmez. Ayrıca sütün artması için bebeğin sık sık emmesi,annenin moralinin iyi olması da gerekir Lohusalıkta annenin kalorisi bol gıdalarla beslenmesi,protein ve vitaminli besinler alması ve gerekirse ekstradan vitamin ilacı takviyesi alması gerekir,ısırgan otu çaylarının da anne sütünü artırmadaki etkisi kanıtlanmıştır.Sütü artıran gıdalar olarak karbonhidratı bol olan pekmez bal,helva ve şerbetli tatlılar,bol soğanlı yemekler bulgur, çiğ kuru soğan,üzüm,üzüm suyu,incir gibi meyveler önerilir,ayrıca annenin bol bol dinlenmesi de önemlidir.

0-4 AY ARASI OYNANABİLECEK OYUNLAR

İlk aylarda bebekler oyuncağa ihtiyaç duymazlar,bu dönemde bebeğin en çok ihtiyaç duyduğu şey anne ve babasının ilgisidir,onunla bol bol konuşun,ve ona mümkün olduğunca fazla zaman ayırın.

Yüz yüze oynanan oyunlar:

2 hafta ile 2 ay arası bebeklerin en favori oyunları yüz yüze oynanan oyunlardır,bebek sakin ve uykusunu almışken onun dikkatini en iyi verebileceği uzaklıkta (20-25 cm) durun ve dilinizi olabildiğince dışarı çıkartın,bebeğiniz dilini oynatmaya başladığında hatta dışarı çıkardığında beklenen başarıyı yakaladınız demektir,aynı oyunu ağzınızı sonuna kadar açarak veya dudağınızı büzerek de yapabilirsiniz,bir süre sonra bu hareketleri onun da yaptığını göreceksiniz.

Ayna oyunları:

Karşılıklı mimiklerin taklit edilmesidir,bebeğiniz kaşlarını çattığında,gözlerini ya da ağzını açtığında ya da suratını buruşturduğunda bu ifadeyi abartarak tekrarlayın,bebek böylece kendi suratını sizde görür,taklit edilmek bir bebeğin kendinin farkına varma duygusunu tetikleyen güçlü bir uygulamadır.

Hazırlayan:Dr.Sibel Kılıçaslan
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anne Sütü ile Besleme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Sibel KILIÇASLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Sibel KILIÇASLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sibel KILIÇASLAN Fotoğraf
Dr.Sibel KILIÇASLAN
Muğla
Doktor "Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Sibel KILIÇASLAN'ın Makaleleri
► Anne Sütü ile Beslenme Dr.Ali MUSLU
► Anne Sütü ve Yararları Dr.Kayı ELİAÇIK
► Anne Sütü ve Doğru Beslenme Dr.Ahmet BABACAN
► Emzirme ve Anne Sütü Hakkında Bilgiler ÇOK OKUNUYOR Dr.Anıl YEŞİLDAL
► Çocuklarda İnek Sütü Alerjisi Prof.Dr.Ahmet AKÇAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Anne Sütü ile Besleme' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşı Programı Ağustos 2014
► Çocuklarda Obezite Temmuz 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:20
Top