2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebeklerde Gaz Sancısı ve Tedavisi
MAKALE #12945 © Yazan Dr.Sibel KILIÇASLAN | Yayın Temmuz 2014 | 4,475 Okuyucu
İNFANTİL KOLİK(GAZ SANCISI) VE TEDAVİSİ

Anne sütü ve mamalar laktoz içeren gıdalardır ve laktaz enzimi ve bağırsak bakerileri ile sindirilirken gaz oluşmaktadır.Bazı bebeklerde sindirim esnasında fazla miktarda gaz ortaya çıkmaktadır ve bebeğin 3.5-4 ayına gelene kadar sürekli sancı çekip ağlamasına sebep olmaktadır.Genellikle gaz şikayeti ile gelen bebeklerin aileleri bebeklerinin gazlarını çıkardıkları halde yinede gaz sancısı çekmelerine anlam veremediklerini söylemektedirler.Genelde gaz ve hazım problemi çekmeyen ve az ağlayan bebeklerde gün içinde, her beslenme sonrası, sadece normal miktarda gaz çıkardığı duyulmaktadır ve normalde olması gereken de budur, halbuki emdiği sütü sindirirken zorlanan problemli bebeklerde ise,her beslenme sonrasından hariç gün içinde de durmadan ağızdan ve makattan gaz çıkartığı görülmektedir.Bu yüzden bebeğiniz ne kadar gaz çıkarıyorsa bilin ki bu şikayetleri 4 ayına kadar sürekli devam edecektir.Böyle sürekli ağlayan bebeklerde ailelerin düştükleri en büyük yanılgı bebek doymadığı için ağladığı sanılmasıdır,aslında bebek emdiği sütü sindirirken gaz oluştuğu için, aralıksız beslenme bağırsakların devamlı sindirim işlemi yapmasına ve vücudun daha fazla gaz üretmesine neden olur.

Eğer ilk 3 ayındaki bebek 15 günlükten beri iyi kilo aldığı ve doyduğu halde sürekli ağlıyorsa bu durum %99 gaz şikayetine bağlıdır,bazı aileler bebekleri devamlı ağladığı için bu şikayetlerin gazdan olduğuna ikna olmayıp gece acil servislere telaşla gidip bebeğin kulak enfeksiyonu veya kucaklarken bir yerini incitmiş olabileceklerini veya bebeğin karnında gazdan başka bir problem olabileceği düşüncesiyle gereksiz tahliller,flimler,karın ultrasonografisi yaptırmaktadırlar ve bu tahlillerin hepsi de normal çıkmaktadır.

Gaz şikayeti dışında ayrıca sinirli ve huysuz bebek üstü değiştirilirken,altı temizlenirken
de çok fazla ağlar ve sürekli anne kucağını arar ve bu bebeklerin gaz şikayetleri daha
abartılıdır,daha oburlardır ve gürültüye karşı aşırı tepki verirler.

Yapılması gerekli unsurlar:


Öncelikle şunu söylemeliyim ki bahsedeceğim hususların gazı tamamen yok etmesi mümkün değildir ve gazı tamamen geçiren bir tedavi yöntemi de yoktur.Genellikle 3.5-4 ayına kadar (nadiren daha uzun da sürebilir)olan bu süreci her bebek ve atlatmaktadır,bazı bebeklerde gazın daha az ,bazısında daha fazla olduğu doğrudur,ancak bu tamamen fiziki yapıyla ilgilidir,gaz problemi dolayısı ile özellikle ilk defa anne olanlar, bebeklerinin ağlamasına dayanamamakta ve onunla beraber göz yaşı dökmektedirler, halbuki bebeklerinin son derece sağlıklı olduğunu ve bu durumun geçici olduğunu düşünerek sabretmeye çalışmalıdırlar.

1)
Bebeklerin gaz sorunları genellikle 15-20 günlükken başlar,bu sürede bebek her ağladığında emzirilmelidir,20 günden sonra bebeğin kilo alışı da iyi ise ve gaz şikayetleri yoğun olarak başlamışsa beslenme aralarını 2.5-3 saate açmak gerekir,bebek emdikten sonra gaz şikayeti dolayısıyle ağlamaktadır,buna rağmen doymadığından dolayı ağlıyor sanılıp her yarım saatte bir beslenilerek bebeğin gazının daha da artmasına sebep olmaktadır.Zaten göğüsleri yeterince doldurmamış ve yağlanmamış süt de bebeğe tam tokluk hissetirmez ve 1 saat sonra tekrar ağlamasına sebep olur.Bu şekilde sürekli beslenmesi gazın daha da artmasına sebep olur.

Annenin beslenmesi ile ilgili yoğun bir diyet gereksizdir,sadece gebe olmayan bir insanda da fazlasıyla şişkinlik yaratabilecek lahana,asma yaprağı,turp,nohut,barbunya,kuru fasulye gibi bakliyatlar,asitli içecekler lohusaya önerilmez.

2)
Eğer anne sütüne ilaveten mama da kullanılıyorsa gaz şikayetini azaltan mamalar tercih edilmelidir.

3)
Gazlı bebekte beslendikten sonra ağızdan gaz çıkarma sesini duymadan bebeği uyutmamak gerekir.Uyumuş ise bebeği altında yastıkla dik ve yan olarak yatağına yatırıp gazın hep yukarda kalması sağlanmalıdır,uyanınca da emden önce ilk iş olarak bu gaz çıkarıldıktan sonra beslenmelidir.Çıkmayan bu gaz uykuda barsaklara inip gerginlik ve sancı yapabilir. Gaz çıkarmakta zorlandığımız zamanlarda bebeği 3 dakika ara ile yatağa yatırıp dik duruma kaldırmak ve aynı işlemi birkaç kez tekrarlamak gerekir,böylece gaz midede hareket ederek daha rahat çıkar.

4)
Karnını sıcak tutmak gerekir,karın üstüne ısıtılmış havlu koymak,hatta havlunun üstüne yüzükoyun yatırmak iyi gelir.

5)
Bebek emerken anne memesinin kahverengi kısmının tamamen bebeğin ağzını doldurması sağlanmalıdır,böylece ağız kenarlarından hava yutması önlemiş olur,ayrıca biberonla beslerken de biberonu dik tutarak gaz yutması önlenebilir,hatta gaz yutmayı önleyen biberonlar da mevcuttur.

6)
Gaz damları doktorun önerdiği miktarda ve düzenli kullanılmalıdır.

7)
Gaz giderici çaylar kullanılabilir(rezene,anason,karşık bitki çayı gibi).

8)
Ağrı kesici fitil kullanılabilir(çok mecbur kalındığında)

9)
Şarkı söylenmesi ve hafif müzik dinletilmesi de çocuğu rahatlatabilir

10)
SABIRLI OLUNMASI GEREKİR.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebeklerde Gaz Sancısı ve Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Sibel KILIÇASLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Sibel KILIÇASLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sibel KILIÇASLAN Fotoğraf
Dr.Sibel KILIÇASLAN
Muğla
Doktor "Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Sibel KILIÇASLAN'ın Makaleleri
► Adet Sancısı Tehlikeli Midir? Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Bebeklerde Şaşılık Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI
► Bebeklerde Uyku Düzeni Dr.Tuna HAN
► Yenidoğan Bebeklerde Göz Hastalıkları Op.Dr.Nesimi Cihan ÜNLÜÇERÇİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bebeklerde Gaz Sancısı ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşı Programı Ağustos 2014
► Çocuklarda Obezite Temmuz 2014
► Anne Sütü ile Besleme Temmuz 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:49
Top