2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Felç(İnme), Sizi Hayata Küstürmesin
MAKALE #12904 © Yazan Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ | Yayın Temmuz 2014 | 4,132 Okuyucu
Felç(inme), Türkiye’de ki ölüm sebeplerinden üçüncü, sakatlık nedenlerinden birinci sıradadır. Ölüm ve sakatlık yüzdesi bu kadar fazla olan Felç(inme) hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.

Felç(İnme) nedir, nasıl oluşur?

Felç(inme) beyni besleyen damarların tıkanması (iskemik) veya kanaması (hemorajik) sonucu ortaya çıkan hastalık tablosudur. Her iki durumda da beynin kan akışı bozulmaktadır. Tıkanan veya kanayan damarın beslediği beyin bölgesine oksijen ve gerekli besin maddeleri ulaşamaz. Sonuçta beynin bu bölgesinin vücut üzerindeki kontrolü ortadan kalkar. Hastalığın bulguları etkilenen bölgeye göre değişiklik gösterir.
Felç(inme) belirti ve bulguları nelerdir?

Felcin(inmenin) belirti ve bulguları çok değişik olabilir. Ancak bütün bulgular aniden ortaya çıkar. İnmeyi akla getirmesi gereken belirti ve bulgular şunlardır: çok şiddetli baş ağrısı, kafa karışıklığı, kişileri, bulunulan yeri ve zamanı birbirine karıştırma, herhangi bir kolda bacakta veya yüzde uyuşma, zayıflık veya hareket ettirememe, konuşmanın aniden bozulması, görme kaybı, denge kaybı veya koordinasyon isteyen becerilerin yapılamaması.

Kimler risk altındadır?

Felç(inme), ön planda hareket kaybı ile ortaya çıkmasına rağmen aslında beyindeki damar hasarının bir sonucudur. Bu nedenle, genel vücut sağlığını ve damar yapısını tehdit eden her türlü olumsuzluktan kaçınmak gerekir. Özellikle yüksek tansiyonu, şeker hastalığı ve kalp- damar hastalığı olanlar, obezite, sigara kullananlar, bedensel hareket azlığı ve alkol kullananlar risk altındadır.

FELÇ(İNME) REHABİLİTASYONU

Rehabilitasyonun amacı nedir ve nasıl uygulanmaktadır?

Rehabilitasyonun amacı, hastanın bedensel kayıplarını azaltıp fonksiyonel kapasitesini çoğaltmak, günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız olmasını sağlayıp yaşam kalitesini artırmaktır. Uygun hastalarda eski mesleğine dönebilmesi veya yeni bir iş sahibi olması da hedeflenir.
Hastanın durumu stabil yani sabit duruma geldikten sonra doktor teşhisine bağlı olarak fizyoterapist hastanın önce ayrıntılı bir değerlendirmesini yaptıktan sonra eğitime başlar.
Belirlenen programa hastanın istekle katılması ve ailesinin de bunun önemini bilmesi gerekir.

Rehabilitasyon uzun vadeli bir tedavi sürecidir. Her hastanın durumu farklı olduğundan bu süreyi önceden kestirmek ve belli bir zaman vermek mümkün değildir. Önce hastanın temel ihtiyaçlarını giderebilecek hareketleri yeniden kazanması hedeflenir. Yeme- içme, giyinme, soyunma, tuvalet, temizlik faaliyetlerindeki gelişmeler yakından izlenir.

Fizyoterapist öncelikle kaybedilmiş kas kuvvetini arttırmaya ve oturma dengesine yönelik çalışır bunlar geliştikten sonra ayakta durma dengesi çalışır , ayakta durma dengesi gelişen hastada yürüme eğitimine başlanır.Bazı hastalar bu duruma çabuk adapte oldukları halde bazılarında yürüme gecikebilir. Araya giren enfeksiyon, epilepsi ( sara), bası yarası, kalp ve tansiyon, psikolojik sorunlar yürümeyi geciktirebilir. Deneyimli bir ekip tarafından uygulanan programlarla bu güçlükler aşılır ve önce destekli, sonra da desteksiz yürüme çalışmaları yaptırılır.

İnme geçiren taraftaki elin iyileşmesi ve günlük işlerde kullanılır hale gelmesi bazen gecikebilir. Genellikle ayaktaki gelişme elden daha hızlı olur. Bu durumdaki hastalara özel bir el rehabilitasyonu programı uygulanır. Belirli egzersizlerin yanı sıra hastanın günlük işlerinde inmeli elini kullanması teşvik edilir.

Felçteki sorunlar yalnızca hareket kaybından ibaret değildir. Bazı hastalarda konuşma bozukluğu (afazi), hafıza kaybı, algılama kusuru, uyum bozukluğu gibi bilişim sorunları da gelişebilir. Bu tip sorunlarla ilgili tedavilerin de rehabilitasyon programına eklenmesi gerekir.

Rehabilitasyon sürecinin sonunda hastaların büyük çoğunluğu yürüme becerisini yeniden kazanabildiği gibi sosyal ve mesleki yaşantılarına geri dönebilirler.

Hasta evine döndükten sonra da rehabilitasyon sürecine devam edilmelidir. Gerekli görülürse “ev terapistleri (fizyoterapistler) “ tarafından tedaviye devam edilir. Diğer taraftan evde bazı düzenlemeler yaparak günlük yaşamını kimseye bağımlı olmadan sürdürebilmesi sağlanır.
ÖLEN BEYİN HÜCRELERİNİN GERİ DÖNÜŞÜ MÜMKÜN DEĞİL FAKAT HASTALAR NASIL İYİLEŞİYOR?

Beyin damarlarını kanaması ya da tıkanması sonucu oluşan hasarda ölen beyindeki sinir hücreleri tedavi sonucu iyileşmez. Peki beyin hücreleri iyileşmiyorsa hasta nasıl iyileşiyor? Şöyle ki : Beyin hücrelerinin yeniden öğrenebilme kapasitesi vardır(nöroplastisite). Fizyoterapistler bunu kullanarak ölen beyin hücrelerinin yeteneklerini diğer sağlam beyin hücrelerine öğretmeye çalışmaktadır, bu rehabilitasyonun da temelini oluşturmaktadır. Yani kaybedilmiş yetenekler fizyoterapistler tarafından yapılan bir çok egzersiz ve tedavi teknikleri sayesinde sağlam beyin hücrelerine öğretilir.

Felç geçiren hastaların fonksiyonel kazanımlarının en üst düzeyde olması için erken rehabilitasyon çok önemlidir. Gecikilmiş bir rehabilitasyon da kas kısalmaları, eklem kireçlenmeleri, kas sertliği, güç kaybı gibi sebeplerden dolayı hastanın rehabilitasyonu zorlaşmakta ve kalıcı sakatlığın önü açılmış olmaktadır.

Hasta ve hasta yakınlarına son olarak söyleyeceğim ne yapacağınız belli erken rehabilitasyonun öneminden bahsettik ilk zamanlarınız sizin için çok önemli bunu iyi değerlendirin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Felç(İnme), Sizi Hayata Küstürmesin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Halil İbrahim KURMAZ Fotoğraf
Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
Gaziantep
Doktor Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ'ın Makaleleri
► İnme (Felç) Tedavisi Fzt.Cihat SEYREK
► İnme (Felç) Rehabilitasyonu Fzt.Ahmet DOĞAN
► Felç(İnme)Tedavisi Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN
► Felç (İnme ) Tedavisi Fzt.Sedat BAYRAK
► Felç (İnme) Rehabilitasyonu Fzt.Mehmet ÇAKIR
► İnme (Felç - Stroke) Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Hayata Destek Ozon Dr.Mustafa KÖSEAHMETOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Felç(İnme), Sizi Hayata Küstürmesin' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:58
Top