2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erken Boşalma Nedir? Erken Boşalma Nedenleri
MAKALE #12900 © Yazan Psk.Ali BIÇAK | Yayın Temmuz 2014 | 6,143 Okuyucu
Erken Boşalma Nedir?
Erken Boşalma Nedenleri
Erken boşalma sorunu, cinsel yaşamda hem erkeği hem de kadını etkileyen en yaygın yaygın cinsel işlev bozukluklarından biridir. Ülkemizde tıpkı “selpak” deyince aklımıza hemen “kağıt mendil” geldiği gibi, “erken boşalma” da “denetimsiz boşalma” için markalaşmış bir kavramdır. Aslında ‘Erken’ yerine ‘Denetimsiz’ demek daha uygun. Zira, bu sorunda boşalmanın erken ya da geç olmasından ziyade, erkeğin boşalmasını kontrol edememesi söz konusudur. Erkeğin, ereksiyon olur olmaz, ya da cinsel birleşmenin hemen akabinde hem kendisi hem de partnerinin isteği dışında boşalmasıdır. Erkeklerde erken boşalma en sık karşılaşılan cinsel işlev bozukluğunda biridir. Araştırma sonuçları farklılık gösterse de, aşağı yukarı her 3 erkekten 1’si cinsel yaşamında erken boşalma sorununu deneyimlemektedir.
Erkekler ara sıra erken boşalabilir, bu dert değil. Ancak, cinsel ilişkide bir uyumsuzluktan söz edebilmek için aşağıdaki durumları yaşıyor olmalısınız:
• Hemen hemen her cinsel ilişkimde, cinsel birleşmenin ilk dakikasında erken boşalıyorum
• Cinse birleşmelerinizin hemen hemen hepsinde çabaladığım halde boşalmamı geciktiremiyorum
• Hayal kırıklığı ve stres sonucu cinsel birleşmeden sürekli kaçınıyorum, cinsel isteksizlik yaşıyorum
Hem psikolojik hem de biyolojik faktörler erken boşalmada rol oynayabilir. Erkekler bu konuyu dile getirmek konusunda çekiniyor olsalar da, “denetimsiz boşalma” çok yaygın bir sorun ve boşalma süresi cinsel danışmanlık ile ayarlanabilmektedir. Erken boşalma tedavisi cinsel terapi ile mümkündür.
Cinsel danışmanlık sürecinse sağlanan cinsel eğitim, uygulanacak teknikler ve gerekli ise kullanılacak ilaçlarla cinsellikten doyum alacak seviyede boşalmanızı kontrol etmeyi siz de başarabilirsiniz. Antalya’da cinsel terapist olarak ulaşabileceğiniz, cinsel işlev bozukluklarında kendini geliştirmiş, deneyimli bir psikolog, psikiatrist, psikolojik danışman ve evlilik danışmanından psikolojik yardım alabilirsiniz.
Erken Boşalma Belirtileri
Erken boşalma sorununda en önemli belirti, cinsel birleşme süresince boşalmayı bir dakikadan fazla uzatamamak söz konusudur. Tabiki bu süre hem masterbasyon hem de bütün cinsel ilişkilerinizde de benzerlik göstermesi gerekir. Masterbasyon yaparaken uzatabiliyor, ancak partnerinizle sorun yaşıyor olabilirsiniz. Beş dakika tutabiliyor olabilirsiniz, önemli olan partneriniz ve siz bu süreyi yeterli bulmanızdır.
Erken boşalma ilk cinsel deneyimle birlikte başlayan ve yaşam boyu süren bir durumsa “birincil”, cinsel yaşamınızda sonradan ortaya çıkıyorsa “ikincil” denetimsiz boşalma olarak sınıflandırılmaktadır. Yaşam boyu yaşanan erken boşalmada, ilk cinsel deneyiminizden itibaren hemen hemen bütün cinsel etkinliklerinizde benzer şekilde boşalmanızı kontrol edememektesinizdir. Sonradan gelişen erken boşalmada, evvelki cinsel birlikteliklerinizde boşalma problemi yaşamamışsınız, ancak yaşam boyu olanla benzer belirtileri-sorunları uzunca bir süredir yaşıyor olmalısınız.
Birçok erkek, falanca zaman, falanca ilişkimde hemen erken boşalıyorum diyebilir, fakat birkaç defa erken boşalma sorunu yaşamış olan herkes için erken boşalma teşhisi koymak doğru değildir. Bu tür erken boşalmalar, kullandığınız ilaçlar, cinselliği yaşadığınız partner ile olan iletişiminiz, o an ki ruh haliniz, bedensel yorgunluğunuz gibi geçici etmenler etkili olmuş olabilir.
Bu yüzden belirli bir süredir, belirli bir partnerle boşalmanızı cinsel birleşmelerinizin hemen hemen hepsinde kontrol edemiyor olabilirsiniz. Bu süreyi kimi kaynaklar en az altı ay olarak belirtmişlerdir. Tabiki siz ne kadar süredir yaşıyor olursanız olun, ister 3, ister 1 ay, isterse 5 yıl, önemli olan eşiniz ve sizin bu durumdan rahatsızlık duyuyor olmanızdır.
Cinsel Terapiye Ne Zaman Başvurmalısınız
Cinsel terapiste başvurmadan önce, bir jinekololoji uzmanı ile görüşerek erken boşalma sorununa anatomik bir etken olup olmadığını tespit etmekle başlayabilirsiniz. Doğrudan cinsel terapiste başvuruyorsanız, zaten terapistiniz bu tetkikler için sizi yine aynı uzmanlık alanına yönelendirecektir. Erkeklerin bir çoğu, erken boşalma tedavisi için herhangi bir uzmana danışmaktan çekinirler. Bu yüzden erken boşalma, toplumda yaşanan en yaygın rahatsızlık olmasına rağmen cinsel terapiye en az başvuran gruptur. Eğer boşalmanızı uzun bir süredir kontrol edemiyorsanız, bu durmun baskısını her gün yaşayacağınıza, dişinizi bir gün için sıkın, cinsel terapistinize yaşadıklarınızı olduğu gibi anlatın. Bunu bir kez yaptıktan sonra, bu sorunu ne kadar abartmış olduğunuzu görecek, çözüm için atılacak adımlara bir an önce başlamak isteyeceksiniz.
Çok yaygın bir cinsel işlev bozukluğu olan erken boşalma tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Çok düşük istisnalar dışında psikolojik kaynaklı olduğunu artık rahatlıkla söyleyebiliriz. Antalya psikolog, psikoterapist, psikolojik danışmandan psikolojik yardım alarak cisnel terapide denetiminizi nasıl kontrol edeceğinizi adım adım öğrendikçe ve uygulamalırı yeteri kadar çalıştıktan sonra herkes gibi sizde istediğiniz kadar boşalmanızı kontrol edebilirsiniz.

Ali Bıçak
Psikoterapist- Cinsel Terapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erken Boşalma Nedir? Erken Boşalma Nedenleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ali BIÇAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ali BIÇAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali BIÇAK Fotoğraf
Psk.Ali BIÇAK
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ali BIÇAK'ın Yazıları
► Erken Boşalma Nedir? Psk.Mine AYDEMİR
► Erken Boşalma Nedir? Psk.Dnş.Muharrem KÖSE
► Erken Boşalma- Denetimsiz Boşalma Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Erken Boşalma Nedir? Nasıl Giderilir? Dr.Psk.Alper ÇUHADAROĞLU
► Erken Boşalma Nedir, Nasıl Çözülür ? Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
► Erken Boşalma Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? ÇOK OKUNUYOR Psk.Şahin UÇAR
► Erken Boşalma (Erken Boşalıyorum) Psk.Bayram ŞİMŞEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Erken Boşalma Nedir? Erken Boşalma Nedenleri' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak Güncesi Haziran 2020
► Emdr Terapisi Nedir? Kasım 2018
► Aşkın Psikolojisi Mayıs 2016
► Kadın Cinayeti ve Öfke Kasım 2015
◊ Antalya Hipnoz Kasım 2018
◊ Antalya İntihar Güncesi Haziran 2017
◊ Terapi Nasıl İşler? Mayıs 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:20
Top