2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anne Sütü ve Önemi
MAKALE #12564 © Yazan Uzm.Dyt.Merve KAYALI | Yayın Mayıs 2014 | 4,591 Okuyucu
Anne sütü ile beslenmenin anne ve bebek için bir çok faydası vardır. Amerikan Pediatri Akademisi (APA) ve Dünya Sağlık Örgütü bebeklerde anne sütünü desteklemek için yaptığı pek çok çalışma vardır Dünya Sağlık Örgütü özellikle ilk altı ay bebeğe sadece anne sütü verilmesi; APA 2012 yılında yayınlamış olduğu ‘’Emzirme ve Anne Sütü Kullanma İlkerinde ’’ ilk altı ay sadece anne sütü verilmesini takiben en az bir yıl mümkünse iki yıla veya bebek ve anne kesmek isteyene kadar anne sütünün ve emzirmenin devam etmesini önermektedir. Anne sütü ile beslenme bebeğin hayatının sonraki dönemlerinde de faydasını göstermeye devam eder.
**** Başarılı Emzirmenin On Adımı (Dünya Sağlık Örgütü Önerileri)
1. Adım: Bütün sağlık çalışanlarının rahatlıkla görebileceği yerlere yazılı emzirme politikası asılmalıdır.
2. Adım: Bu politikayı öğrenmeleri için bütün sağlık personelinin eğitim görmeleri sağlanmalıdır.
3. Adım: Bütün hamileler, emzirmenin yararları ve yöntemleri konusunda bilgilendirilmelidir.
4. Adım: Doğumu takiben ilk yarım saat içinde emzirmeye başlamaları için, annelere yardımcı olunmalıdır.
5. Adım: Annelere nasıl emzirecekleri ve bebeklerinden ayrı kalmaları durumunda laktasyonu nasıl devam ettirecekleri öğretilmelidir.
6. Adım: Tıbbi olarak gerekli olmadıkça yeni doğan bebeklere anne sütü dışında başka bir gıda ve sıvı verilmemelidir.
7. Adım: Günün 24 saati anne ve bebeğin aynı odada kalmasını sağlayacak bir uygulama benimsenmelidir.
8. Adım: Bebek her istediğinde emzirilmelidir.
9. Adım: Emzirilen bebeklere biberon, yalancı meme ve emzik türünden bir şey verilmemelidir.
10. Adım: Anne sütü destek grupları oluşturulmalı ve anneler hastaneden taburcu edilirken bu gruplara katılmaları için yönlendirilmelidir.


Anne Sütünün İçeriği;
Anne sütü üç temek kaynaktan oluşur: laktositten primer olarak sentezlenen besinler, annenin depolarından gelen besinler ve annenin diyette aldığı besinler( makrobesinler, mikrobesinler ve biyoaktif bileşenler diye de ifade edebiliriz.)
Makrobesinler:
Anne sütündeki protein (whey ve kazein) , yağ ve laktoz miktarı inek sütüne göre oldukça yüksektir. Annenin boyu ve kilosu süt içeriği ile doğru orantılıdır. Ayrıca anne sütü; sinir ve retina hücrelerinin yapısına giren ve sinir sistemi ve görme işlevlerinin gelişiminde rol oynayan araşidonik asit, dokozahekzaenoik asit, linolenik asit ve alfa linoleik asit gibi uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitlerinden zengindir. Anne sütü yağ içeriği en değişken içeceklerden biri olup, gün içerisinde hatta aynı emzirme seansında bile ilk süt ile son süt arasında yağ içeriği arasında 2-3 kat fark vardır. Anne sütünün yağ içeriği profili diyetinden oldukça etkilenir.
Mikrobesinler:
Anne sütünde K ve D vitamini dışındaki yağda ve suda eriyen vitaminler yeterli miktarlarda vardır. Anne sütünün mineral içeriği inek sütüne göre az bir miktar düşüktür, bu durum yenidoğanın olgunlaşmamış böbrek işlevleri düşünüldüğünde avantaj sağlar. Anne sütünün kalsiyum miktarı inek sütüne oranla daha düşük gibi dursa da emilme oranı daha yüksektir. Bu özelliği ile anne sütü kemik minerilizasyonu için en uygun içeriğe sahip besindir. Anne sütünde bulunan demirin emilimi de inek sütüne göre daha fazladır ve anne sütü ilk altı ayda bebeğin demir eksikliği anemisi riskini önler.
Biyoaktif bileşenler;
Bu terim kelime anlamı olarak ‘’ Biyolojik süreçleri etkileyen ya da vücudun savunma fonksiyonlarını ya da sağlıklı olma durumunu etkileyen maddeler ‘’ anlamındadır. Büyüme faktörleri ve immünolojik faktörler bu gruptadır.
Anne sütü eşsiz bir immün sistem destekleyicisidir. Anne sütü, makrofaj, T hücresi, lenfosit ve kök hücre gibi immün sistemin ana bileşenlerini içeren bir özelliktedir.
ANNE SÜTÜNÜN FAYDALARI:
Anne sütünün, hem bebeğe hem de anneye önemli faydaları vardır.
1.Anne sütünün Bebeğe Faydaları
**Enfeksiyon riskini azaltır. Bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir.
** Bebeği nekrozitan enterokolite karşı korur.
** Anne sütü ile beslenme ile alerjik hastalıklar arasında ilişki vardır. (Astım, atopik dermatit ve egzama riskini azaltır)
** Ergenlik ve yetişkinlik dönemde obezite riskini azaltır.
** Tip 1 ve tip 2 diyabet gelişme riskini ve lösemi gelişme riskini azaltır.
** Mama (formula) ile beslenme çocuklarla anne sütü ile beslenen çocukların zeka ve sosyal gelişim puanları kıyaslandığında; anne sütüyle beslenen çocukların puanlarının daha yüksek olarak olduğu görülmüştür.
2. Emzirmenin anneye Faydaları:
** Ucuzdur, hazırlama sorunu gerektirmez.
** Anne ve bebeği arasındaki duygusal bağı güçlendirerek sevgi dolu bir ilişkiyi kolaylaştırır.
**Doğum sonrası uterusun involüsyonunu (iyileşmesini) hızlandırır, aşırı kanamadan korur.
** Depresyon gelişme riskini azaltır.
** Emzirme annelerde ileride gelişebilecek diyabet (şeker hastalığı) riskini azaltmaktadır.
** Anneyi göğüs kanseri, over kanserinden korur.
** Tam mekanizması bilinmese de emziren annelerde başta romatoid artrit olmak üzere romatizmal hastalıklar daha az görülmektedir.
KOLOSTRUM:
Doğumdan hemen sonra ilk 5 günde salgılanana koyu sarı renkteki süre kolostrum adı verilir. Bileşim özellikleri yeni doğan bebeğin ilk günlerdeki gereksinimleri açısından büyük önem taşımaktadır. Anne sütünde bulunan antiektif öğeler (sekretuvar IgA kolostrumda 20-30 g/l, protein %2-3 g), A vitamini, çinko ve sodyum düzeyi olgun süre oranla daha zengin olduğundan, steril ortamdan steril olmayan ortama gelen bebek ilk birkaç gün içerisinde enfeksiyonlardan en iyi şekilde korunmuş olur. Doğar doğmaz ilk anne sütü alan bebeklerin ağzından başlayarak gastrointestinal sistemleri tümden immünoglobülinler ile kaplanarak (mukozal bir tabaka), çocuğun dış ortamdan gelecek patojen mikroorganizmalara karşı korunması sağlanır. Kolostrum 5-10 günler arasında geçiş sütü şeklini alarak 3. Haftadan sonra olgun(matür) süt özelliğini taşır. Bu süre içerisinde bazı besinlerin ve immünolojik içeriklerin oranında değişme olur. Bu değişiklikler süt yapan meme bezlerinin (glandlarının) fizyolojik ve metabolik olgunlaşması ile de ilgilidir.

KOLOSTRUMUN ÖZELLİKLERİ
1. ANtienfektif etmenlerden zengindir. ( enfeksiyon ve alerjiden koruyan antikorlar ve akyuvarlar, Sekretuvar Ig A (kolostrumda 20-30 g/l iken olgun sütte 0,3 g/l), makrofajlar, laktoferrin ( kolostrumda 3,54 mg/ml, olgun sütte 1,7 mg/ml) ,T ve B lenfositleri olgun sütte kolostrumun %2 'si kadardır.)
2. Olgun sütten daha fazla oranda protein içerir. Arginin ve triptofandan zengindir.
3. Bağırsağın olgunlaşmasını sağlayan (epidermal büyüme faktörü), alerji ve intolerans gelişmesini önleyen büyüme faktörlerini içerir.
4. Yağ ve laktoz içeriği olgun süte oranla daha azdır.
5. Enfeksiyonların daha hafif geçirilmesini sağlayan A vit. yüksek oranda içerir.
6. D ve B12 vitaminleri de olgun süte göre daha yüksek oranda bulunmaktadır.
7. Sodyum ve çinko içeriği olgun süte göre daha yüksektir.
8. Mekonyumu temizleyerek sarılığın önlenmesine (biluribinin bağırsaktan atılmasını sağlar), yardımcı olur (müshil etkisi)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anne Sütü ve Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Merve KAYALI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Merve KAYALI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve KAYALI Fotoğraf
Uzm.Dyt.Merve KAYALI
İstanbul
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Merve KAYALI'nın Yazıları
► Anne Sütü ve Önemi Dyt.Nilgün AYDIN
► Anne Sütü ve Önemi Dyt.Turgay KÖSE
► Anne Sütü Dyt.Merve GÜLÜNAY
► Anne Sütü Dyt.Ufuk ZERENTÜRK
► Her Yönü ile Emzirme ve Anne Sütü Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Bebek Beslenmesi ve Anne Sütü Dyt.Emine DEMİR
► Anne Sütü Hakkında Herşey Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ
► Neden Israrla Anne Sütü? Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ
► Anne Sütü ve 0-1 Yaş Bebek Beslenmesi ÇOK OKUNUYOR Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ
► En Mucizevi Besin: Anne Sütü Dyt.Reyhan YÖRÜMEZ
► Anne Sütü Neden Mucizevîdir? Dyt.Gizem ŞEBER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Anne Sütü ve Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tarçın ve Diyabet Kasım 2016
► Hidrasyon Eylül 2016
► Menopoz Dönemi ve Beslenme Haziran 2014
► Besin Alerjisi Mayıs 2014
◊ Balık Sezonu Aralık 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:04
Top