2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik Döneminde Anne Babalar Ne Yapmalı?
MAKALE #12455 © Yazan Uzm.Psk.Saadet YAVUZBİLGE | Yayın Nisan 2014 | 5,305 Okuyucu
Ergenlik Döneminde Anne Babalar Ne Yapmalı?
Ergenlik süreci artık küçük çocuğumuzun büyüdüğünü fark edip kabullenme ,ergen çocuğumuzun özgürleşme ve birey olma yolunda ilerlediği bir süreçtir.Bu süreçte çocuk bedenini keşfetmekte,cinsellik,duygusal iniş çıkışlar,sosyal olarak kendini kabullendirme,bir gruba ait olma,içe çekilme gibi pek çok belirti göstermektedir.Kendi içinde zaten zorlayıcı bir dönem olan ergenlik- kimlik arayışı,bir gruba ait olma isteği,arkadaşlık ilişkileri gibi çatışmalı bir süreç olup ailenin tutum ve davranışlarıyla,bireyin gelişimini olumlu ya da olumsuz olarak etkileyebilmektedir.Bu süreçte aile içindeki bireyler birbirlerini suçlarken bu gerginlik hem anne babayı hem de çocuklara yansımaktadır.Sürekli suçlayıcı ve eleştirel davranmak sorunların çözümünü değil,tam tersi sorunların büyümesini sağlamaktadır.Ergen çocuğun büyüdüğünü kabullenmeyen ve onu bir birey olarak görmeyen anne ve babalar malesef ki hem kendilerine hem de çocuklarına farkında olmaksızın büyük zararlar verebilmektedir.Çocuğa saygı duymayan,kendi istek ve arzularını dayatmaya çalışan,çocuğu baskılayan,sürekli eleştiren anne ve babalar maalesef hayal kırıklığı yaşamaya mahkumdurlar.Artık çocuğumuz büyüyor ve bizden ayrı birey olarak yaşamına devam edecek...Öncelikle bu gerçeği kabullenmek yetişkin olmanın bir göstergesidir.Peki,bu süreci en az zarar görerek atlatabilmek için anne ve baba olarak neler yapabiliriz?
Anne ve baba olarak ,ergen çocuğa yönelik nasıl tavır sergileyecekleri konusunda belirli noktalarda anlaşmaya varma
Ebeveynler, aile içi denge ve uyumluluğu sağlamak üzere birlikte hareket edip,yeni yöntemler geliştirme
Ebeveynlerin aile içi huzur ve uyumluluğu arttıracak kurallar koyup bunları uygulaması
Ebeveynlerin ,kendilerini aile içi kontrolü ele alacak güçte hissetmesi ve ergen çocukla sabırla mücadele etmesi
Ebeveynlerin,güçlü ve zayıf olduğu noktaların belirlenmesi
Ebeveynlerin ergen çocuk yetiştimek konulu kitap okumaları ve video izlemeleri
Ebeveynelerin ergen çocuğun nerede olduğunu öğrenebilecekleri bir gözetim sistemi geliştimeleri
Ergen çocuğun istenmeyen davranışlarını tetikleyen çevresel nedenlerin araştırılması (örneğin aile bağları,tutarsız kurallar,okul bağlantılı veya sosyal sorunlar,arkadaşlıklar,ebeveyn baskıları vs.)
Aile içi etkili iletişimin arttırılması,birlikte zaman geçirebileceğiniz etkinlikler düzenleme
Ebeveynlerin ev kuralları koyması ve istikrarlı bir şekilde bunları uygulaması
Ebeveynlerin kurallara uyanları takdir etmesi ve kurallara uymayanları cezalandırma-sevdiği şeylerden mahrum etme gibi bu konularda destekleme
Ebeveyn ve çocukların birlikte yemek yemeleri bu etkinlikleri ve sıklıkları aile bireyleri tarafından birlikte konulması üzere netleştirme
Ebeveynlerin haftanın en az bir günü sosyalleşme veya eğlenme amacıyla birlikte vakit geçirmesi ve bunu yaparken çocuk odaklı diyaloglardan kaçınmaları
Sürekli yasak koyup ben senin yaşındayken kii cümleler yerine,anlamaya çalışma,destekleyici olma.
Unutmayalım,bu süreç geçecek,sonsuza dek süremeyecek!!!..
Ebeveynler de ergen olduklarını,otorite,kimilik ve aile içi çatışmalarını unutmamalıdır.Ergen çocuğa güvenmeli ,empati kurmalı,yaşadığı süreçleri yargılamadan anlamaya çalışmalıyız.Çocuğa güven vererek anne ve babaya güveni vereceğiz ki,çocuk ihtiyacı olduğunda düşünmeksizin ailesinden yardım isteyebilsin. Sabır ,anlayış ve destek bu sürecin mihenk taşıdır.Bu süreci en iyi şekilde geçirmek bizim tutum ve davranışlarımızın kararlı ve tutarlı olmasına bağlıdır.Eğer elinizden geleni yaptığınızı düşünüyor ve kendi imkanlarınızla atlatamayacağınızı düşünüyorsanız bir uzmandan yardım alıp,bu sürecin en iyi şekilde geçmesini sağlayabilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlik Döneminde Anne Babalar Ne Yapmalı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Saadet YAVUZBİLGE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Saadet YAVUZBİLGE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Saadet YAVUZBİLGE Fotoğraf
Uzm.Psk.Saadet YAVUZBİLGE
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi63 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Saadet YAVUZBİLGE'nin Makaleleri
► Ergenlik Döneminde Anne Kız İlişkisi Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
► Boşanan Anne Babalar mı? Psk.Didem Turgut ÇÖNKÜ
► Evhamlı Anne Babalar Psk.Serap DUYGULU
► Sık Seyahat Eden Anne Babalar Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ergenlik Döneminde Anne Babalar Ne Yapmalı?' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kış Depresyonu Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:19
Top