2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sistemik Düşünce ve Postmodernite
MAKALE #12397 © Yazan Psk.Salih HAFIZOĞLU | Yayın Mart 2014 | 3,433 Okuyucu
Gerçekliğin dinamik, değişken olduğu kabulüyle aile terapisinin de kendi içerisinde barındırdığı ilişkisel benliklerin ve farklı gerçekliklerin yine aile terapisinin geleceğindeki çok önemli rolü vardır. Bu da terapide kendisini döngüsel nedensellik (circular causality) olarak gösteriyor. Bundan yola çıkarak niteliksel araştırmaların artırılmasının aile terapisinin geleceğinde onu daha öne taşıyacak bir durum olacağına inanıyorum. Çünkü terapinin içeriğine baktığımızda sibernetik kavramlarının niteliksel araştırmalarla daha uyumlu olması sosyal bilimlerdeki normatif ölçütlerden bizi biraz daha uzaklaştıracak ve işin felsefesine daha da yakınlaştıracak. Paul Watzlawick’in de bahsettiği gibi, “gerçek her zaman bizim kabul ettiğimiz gerçektir”. Yani, nesneler konuşsaydı ancak gerçek daha mutlak bir hale gelebilir ama onlar bunu yapabilecek durumda değil ne yazık ki. Aslında niteliksel araştırmalarla yapılan, bu gerçeklikleri niceliksel araştırmalara göre daha detaylı ve derinine bir inceleme yapmak. Niceliksel araştırmalarla ortak bir yanı da insanlar arasındaki benzerlikleri ortaya koymak. Fakat bunu da normatif ölçütler oluşturarak yapmıyor. Yeryüzündeki farklı kültürleri daha detaylı inceleyebilmek ve onlarla sistemik bir bakışla çalışılabilmesi adına niteliksel araştırmaların artması gerektiğine inanıyorum. Belki de hizmet sunduğumuz insanların da istediği budur. Dünyanın her bir noktasında terapiye başvuran ya da başvurma imkanı olamayıp da, bu hizmete ulaşamayan insanlar için çoklu kültürsellik detayı ve onu derinlemesine işlemek önemlidir. Bu da “bilim”i elitist bir yapıdan çıkararak, olması gerektiği yere doğru taşıyacak. Buradaki elitizm, söz konusu bilimin tek bir zümrenin yararına çalışmasıdır. Bunu yapmanın sadece araştırmalarla ya da terapiyle kısıtlı olduğunu düşünmüyorum. Yine, sistemik bakışla çoğaltılacak kitapların özellikle ülkemizde sadece bir kesimin değil farklı kesimlere ulaştırılabilmesi önemlidir. Ulaşılabilir ya da bunu insanlara ulaştırmanın aile terapisinin geleceği açısından dikkate alınması gereken bir nokta olarak düşünüyorum.
İlk kısımda anlatmaya çalıştığım aile terapisinin geleceğine dair aile terapistlerinin sistemik düşüncenin araştırmalarla, kitaplarla ve terapinin ulaşılabilirliğiyle önemli bir güç haline gelebilmesi yönünde çalışmalarda bulunması gerektiğiydi. Diğer bir nokta da terapistlerin kültürel anlamda donanımlarının artmasına yönelik olacak. Ne yazık ki, günümüzde DSM tanı kriterlerinin normatif bir düzen oluşturması sebebiyle kültürel farklılıkları gözden kaçırabiliyoruz. Her ne kadar, terapiye gelen çift, aile ya da bireyin içinde bulunduğu kültürün onlar üzerindeki anlamını sorguluyor ve anlamaya çalışıyor olsak da, o kültürün de ritüellerini, kurallarını ve o kolektif yapı üzerindeki etkisini ekolojik ve sistemik bakabilmek adına iyi anlamak gerektiğini düşünüyorum. Örneğin, Karadeniz kültüründe çok neşeli bir insan tanı kriterlerine göre manik olarak adlandırılabiliyorsa, Güneydoğu Anadolu kültüründe bir insan da patolojik anlamda depresif olarak tanımlanabilir. Sadece kültürü değil, o bölgelerin coğrafi yapılarını, iklim şartlarını öğrenebilmek... Farklı bölgelerden gelen insanların bizim bilgimize olan inançları artacaktır. Bunun da aile terapisinin geleceğine önemli etkisi olacaktır. Elbette her şeyi okumak, araştırmak, gözlemlemek imkansız. Fakat, belirli bir bölgeye bağlı kalınarak hizmet sağlayacağımız kişi potansiyellerinin oluşması, aile terapisini geliştirmez aksine yukarıda da bahsettiğim gibi elitist yapar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sistemik Düşünce ve Postmodernite" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Salih HAFIZOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Salih HAFIZOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Salih HAFIZOĞLU'nun Makaleleri
► Sistemik Terapi ve Depresyon - Vaka Psk.Dnş.Emine YILDIZELİ
► Düşünce ve Dil Psk.Dnş.Abdurahman ÇAVDAR
► Düşünce Hataları Psk.Merve EKŞİ
► Düşünce Hataları Psk.Nur GEZEK
► Düşünce-Duygu İlişkisi Psk.Dilara PEPEDİL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Sistemik Düşünce ve Postmodernite' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:50
Top