2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikiyatriste mi Psikologa mı Gitmeliyim?
MAKALE #12236 © Yazan Psk.Aslı TAŞ KAYABAŞ | Yayın Şubat 2014 | 4,069 Okuyucu
Ülkemizde birçok alanda olduğu gibi ruh sağlığı alanında da*çalışanların ünvanlarıyla ilgili bir kargaşa yaşanmakta...

Her meslekte kişilerin sahip olamadığı ünvanlarla para kazandığını, yetkin olmadıkları işlere girdiklerini görüyoruz.. ama özellikle ruh sağlığı gibi insan hayatıyla doğrudan ilgili alanlarda bu durum belki diğer dallardan daha önemli. Çünkü psikolojik destek almak isteyen birçok kişi yanlış yere başvurduğundan, ya da başvurduğu yerdeki kişiler yetkin olmadığından;kişiler hem zamanlarını, hem paralarını, hem de sağlıklarını kaybedebilmekteler...

Bu*yazıda, ruh sağlığı alanında çalışan uzmanları biraz daha yakından tanıyacağız.*Unutulmaması gereken nokta, *bu mesleklerden herhangi biri diğerinden üstün değil.*Her mesleğin uzmanlık alanı farklı ve danışanlar da bu farkları bilerek kendi ihtiyaçlarına en uygun kişilere başvururlarsa daha çabuk çözüme kavuşabilirler...

İşte ünvanlar ve mezun oldukları bölümler:

Psikiyatrist:Psikiyatrist olmak için 6 yıl genel tıp fakültesi okunur. Bu 6 yılın sonunda “pratisyen doktor” ünvanı alındıktan sonra kişiler alanlarını seçmek için TUS sınavına (Tıpta Uzmanlık Sınavı)*girerler. TUS sınavında psikiyatri seçmiş ve kazanmış olan doktorlar 2 yıl da uygulamalı uzmanlık eğitimi aldıktan sonra “psikiyatrist” ünvanı alırlar.. Ruh sağlığı alanında çalışan tüm uzmanlar arasında, ilaç yazma yeterliliği olan sadece psikiyatristlerdir. Bunun dışında hiçbir psikolog, danışman vs. ilaç yazamaz. Bununla birlikte,*psikiyatristler de psikoterapi teknikleri hakkında psikologlar kadar bilgili değildirler.. Psikiyatrislerle ilgili genel şikayet “bana neyin var diye sordu, ilacı yazdı gönderdi, beni dinlemedi bile” şeklinde olur*:) Çünkü psikiyatristler* terapi yapmaya yönelmedikleri için böyle hissedilebilir... Günümüzde, tıptaki uzmanlığının yanısıra psikoterapi eğitimi almış ve*psikoterapi desteğiyli hasta gören psikiyatristlerin sayısı gitgide artmaktadir.

Psikolog: Psikolog olmak için üniversitelerin Psikoloji bölümlerini bitirmek gerekir. 4 yıllık üniversitelerin psikoloji bölümünü bitirenler “psikolog”, bunun üzerine 2 yıl daha yüksek lisans yapmış kişiler “uzman psikolog” ünvanlarını alır. Ayrıca eğer lisans eğitimi sonrası “klinik psikoloji” yüksek lisansı yapılmışsa, bu kişiler “klinik psikolog” olurlar. Klinik psikologlar psikoz ve nevrozlarda, hastane ortamlarında psikiyatristlerle birlikte çalışırlar..

Rehber Öğretmen/Psikolojik Danışman: Üniversitelerin “Rehberlik ve Psikolojk Danışmanlık” bölümleri mezunudurlar. Bu bölümler üniversitelerde genelde eğitim fakültelerine bağlı olup, okullarda rehber öğretmenlik ve psikolojik danışmanlık konusunda uzman yetiştirirler. Fakat burada çok önemli bir nokta vardır.. Bu kişiler psikolog değildir. Ve yasal olarak da rehberlik psikolojik danışmanlık bölümü mezunlarının hasta görme yetkisi yoktur...

>Danışman Psikolog: Ruh sağlığı alanında akademik/ bilimsel çerçevede böyle bir ünvan yoktur.

Pedagog: Pedagoglar, üniversitelerin çocuk gelişimi bölümlerinden mezundur. Çocuk gelişimi ve büyümesiyle ilgili diğer tüm ruh sağlığı çalışanlarından daha fazla bilgi sahibidirler. Çocuk psikolojisi ve eğitimi alanında da bilgileri yeterlidir. Fakat çocuk psikolojik rahatsızlıkları söz konusu olduğunda pedagoglar da tıpkı psikolojik danışmanlar gibi hasta göremez..

Her mesleğin farklı uzmanlık alanları var... Hiçbiri birbirinden üstün değil.. ama insan sağlığından söz ediyorsak her meslek de kendi yeterliliklerini bilerek hareket etmeli... Sizler de ruh sağlığı alanında bir destek almak istediğinizde, mutlaka;**kişinin ünvanını ve*ünvan da çoğu zaman kafa karıştırıcı olabildiği için mutlaka hangi okul- hangi bölüm mezunu olduğunu sorun...

Unutmayın, ihtiyacınıza uygun yetkinlikte bir uzmana başvurduğunuzda çözüm süreniz kısalacak; para ve zamanınız daha verimli kullanılacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikiyatriste mi Psikologa mı Gitmeliyim?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Aslı TAŞ KAYABAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Aslı TAŞ KAYABAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Aslı TAŞ KAYABAŞ'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikiyatriste mi Psikologa mı Gitmeliyim?' başlığıyla benzeşen toplam 8 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Oyun Şubat 2014
◊ Bir Mola Ver!.. Şubat 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:30
Top