2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emzirme Dönemi ve Anne Sütünün Önemi
MAKALE #12189 © Yazan Uzm.Dyt.H.Kübra BAL | Yayın Şubat 2014 | 4,360 Okuyucu
Emzirme Dönemi ve Anne Sütünün Önemi

Her annenin isteğidir yeni doğan bebeğini emzirmek. Her anne bilir ki bebeğine en yararlı besin kendisindedir. Zaten doğada süt veren tüm dişilerin sütlerininin içeriği kendi yavrularının büyüme ve gelişimine özgüdür. Anne ile bebeği arasındaki sevgi ve güven bağının kurulmasını sağlayan önemli bir süreçtir emzirme dönemi. Ayrıca doğumdan kalan fazla kiloları vermek için de bir fırsattır.

Son yıllarda emzirmenin ve anne sütünün önemine dikkat çekmek için "Bebek Dostu Hastane" kavramı ortaya çıkmıştır. Böylelikle annelere anne sütünün ve emzirmenin hem bebek hem de kendileri için en doğru seçim olduğu anlatılmaktadır. Emzirmenin anneyi bazı kanser türlerinden, osteoporozdan, depresyondan koruduğu bilimsel verilerle ortaya konulmuştur. Ayrıca doğum sonrası kanamaların azalmasında ve annenin kendini toparlamasında emzirme yardımcı bir unsurdur.

Bebeğin emme refleksi, annenin yeterli ve dengeli beslenmesi, yeterli sıvı alımı ve annenin ruh hali süt salınımını etkileyen faktörlerdir. Süt oluşumu ile ilgili hormonlar etkisini hamilelik döneminden itibaren göstermeye başlar. Yeterince sütü olan bir annenin, ilk 6 ay bebeğine su dahil başka bir besin vermesine gerek yoktur.

Günlük beslenmeye 500 kalorilik bir ek ve en az 2,5 L sıvı alımı günde 1 L su oluşumu için yeterli olacaktır.

Anne sütünün miktarından çok, içeriğinin kalitesi önemlidir. Annenin yeterli ve dengeli beslenmesi, sütünün de besleyici olmasını sağlayacaktır.
Hamilelik süresince beslenmesine dikkat etmiş olan bir anne, emzirme döneminde de aynı hassasiyeti göstermekte zorlanmayacaktır.

Gün içerisindeki beslenme düzeninde ortalama 2-3 porsiyon süt, yoğurt, kefir, peynir, 3-5 porsiyon taze sebze ve meyve, 1 adet yumurta, 1 porsiyon sebze yemeği, 4-6 dilim esmer ekmek, 1 porsiyon tahıl, 1 porsiyon (en az 90 gr) kırmızı et/tavuk/balık bulunmalıdır.

Hamilelik döneminde olduğu gibi bu dönemde de besin tercihleri doğal ve sağlıklı gıdalardan yana olmalıdır. Paketlenmiş hazır ürünlerden, katkı maddesi içeren yiyecek ve içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

Alkol ve sigaradaki uyarıcı ve zararlı maddelerin anne sütüne karışma riskinden dolayı emzirme döneminde de alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.

Besinlerin taze ve iyi yıkanmış olmasına dikkat edilmeli, küflü olanlar tüketilmemeli, son kullanma tarihleri kontrol edilmelidir.

Mikroorganizmalara uygun zemin hazırlamamak, anne ve bebek sağlığnı korumak için gıda hijyeni ve güvenliğine dikkat edilmeli. Özellikle el temizliği buzdolabı ve mutfak hijyeni oldukça önemlidir. Besinlerin dondurulması, saklanması, hazırlanması ve pişirilmesi konusunda titiz davranılmalı. Donmuş besinler buzdolabından çözdürülmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.

Proteinden zengin yumurta, tavuk, balık ve kırmızı et gibi gıdalar alışverişin en sonunda alınmalı ve fazla bekletmeden buzdolabına yerleştirilmelidir. Etler ve yumurta iyi pişirilmelidir. Kokusu, görüntüsü ve tadı tuhaf olan gıdalar kesinlike tüketilmemelidir.

Emzirme döneminde vücut ağırlığı ile ilgili amaç, doğumdan kalan fazla kiloları vermek olmalı. Bu dönemde anneler çoğunlukla evde hareketsiz kalmakta ve çevresindeki kişilerin 'süt yapar' baskısıyla yüksek kalorili yiyecekleri (komposto, lokum, helva gibi) anneye ısrarla yedirmeleri sonucu kilo artışı kaçınılmaz olabilmektedir. Bilinçli anneler, fazla kalori almaktan kaçınmalı, aynen hamilelik dönemlerindeki gibi sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeli, fırsat bulabilirlerse her gün 30 dk kadar orta tempolu yürüyüş yapmalı ve en az 2,5 L su içmelidirler. Böylelikle emerek kalori yaktıran bebeklerinin yardımıyla doğum sonrası kilolardan kurtulacaklardır. Kilo kaybetmede acele edilmemeli, ayda 2-3 kg vermek yeterli olacaktır. Elbette hızlı kilo vermeyi vaadeden şok diyetlerden ve zayıflama ilaçlarından her dönemde olduğu gibi bu dönemde de kesinlikle uzak durulmalıdır.

Sağlıksız ve gereksiz enerji veren yiyeceklerden uzak
durmak, doğum sonrası kilo kaybında büyük önem taşır. Besleyici bir yanı bulunmayan, hamurlu ve şerbetli tatlılar, asitli ve gazlı içecekler, hazır meyve suları, fast food besinler gün içinde fazladan kalori alımına neden olup, fazla tüketildiğinde bu dönemde kilo alımına sebep olacağı için tüketilmemelidir.

Süt yapımı ve bebeğin emmesi ile artan kalori harcanması, annenin sık acıkmasına neden olacaktır. Bunun önüne geçmek için proteinli ve posalı ara öğünler tüketilmelidir. Badem, ceviz, fındık, kefir, probiyotik yoğurt, taze ve kuru meyveler uygun ara öğünlerdir.

Yemeklerin kalori değerini azaltan önemli husus da pişirme yöntemleridir. Sebze ve etler (köfte, tavuk, balık) kızartmadan tencere yemeği şeklinde, fırında veya kendi yağlarında/sularında pişirilirse gereksiz kalori alımının önüne geçilmiş olacaktır.

Sıvı alımı anne sütünü artıran en önemli etkenlerdendir. Günde en az 2,5 litrenin yanısıra, ayran, taze sıkılmış meyve suyu, çorba, süt, kefir, mineralli su, ısırgan çayı, ıhlamur, rezene çayı da günlük beslenmeye dahil edilebilecek içecekler arasındadır. Asitli ve gazlı içeceklere, hazır meyve sularına, koyu çay ve kahve tüketimine dikkat edilmelidir. Fazla kafein anne sütüne geçerek bebeğinizi huzursuzlandırabilir.

Anneler emzirme öncesi el ve vücut temizliklerine dikkat etmelidir. Çalışan anneler süt saklama poşetleri ile sütlerini derin dondurucuda -18 derecede
4 ay, buzdolabında 0 ile +4 derece arasında 2 gün muhafaza edebilirler.

Gaz problemi birçok annenin bebeğinde karşılaştığı bir durum. Rezene çayını hem anne hem bebek tüketebilir. Anneler bu süreçte laktozsuz süt tüketmeli, gaz yapıcı sebze ve meyveleri (karnıbahar, brokoli, lahana, portakal gibi) günlük beslenmelerinde sınırlandırmalıdırlar.

Emziren Annelere Özel Günlük Menü Örneği

Sabah

1 bardak günlük süt
30 gr az yağlı beyaz peynir
1 haşlanmış yumurta
2 dilim tam buğday ekmeği / çavdar / kepek ekmeği
1 tatlı kaşığı bal veya pekmez
4-5 zeytin
Taze yeşillik

Ara öğün

1 kase şekersiz komposto

Öğle Yemeği

1 kase az yağlı çorba
120 gr ızgara kırmızı et/ 200 gr tavuk/ 300 gr ızgara balık
Az yağlı salata
2 dilim esmer ekmek veya 5 kaşık bulgur pilavı

Ara öğün

15-20 adet badem + 2 ceviziçi + 1 bardak kefir + 1 orta boy taze meyve

Akşam

1 kase az yağlı çorba
1 porsiyon sebze yemeği
1 kase yoğurt veya 2 bardak ayran
2 dilim esmer ekmek veya 5 kaşık bulgur pilavı

Gece

2 orta boy meyve + Bitki çayı

(Yukarıdaki menü örnek bir liste olup, her bireyin alması gereken kalori değeri, besin içeriği ve porsiyon miktarları kendine özgüdür.)

Emziren annelerin bu özel dönemi bir diyetisyen kontrolünde geçirmeleri, metabolik hızlarına ve vücut su, kas, yağ oranına uygun bir beslenme programları olacağından önemlidir.

Beslenme uzmanınca hazırlanan kişiye ve emzirme dönemine özel yeterli ve dengeli bir liste ve belirli aralıklarla takip ile yeterli anne sütü oluşması ve doğum kilolarınından kurtulmak mümkündür.

Tüm annelere bebeklerini kaliteli anne sütleri ile emzirebileceği günler diliyorum...

Dyt Kübra BAL
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emzirme Dönemi ve Anne Sütünün Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.H.Kübra BAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.H.Kübra BAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
H.Kübra BAL Fotoğraf
Uzm.Dyt.H.Kübra BAL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi286 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.H.Kübra BAL'ın Makaleleri
► Her Yönü ile Emzirme ve Anne Sütü Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Anne Sütü ve Önemi Dyt.Merve KAYALI
► Anne Sütü ve Önemi Dyt.Nilgün AYDIN
► Anne Sütü ve Önemi Dyt.Turgay KÖSE
► Keçi Sütünün Faydaları Dyt.Buket ADANÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Emzirme Dönemi ve Anne Sütünün Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 80 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Düğün Öncesi Diyet Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:34
Top