2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Üzüntü ve Depresyon
MAKALE #11685 © Yazan Psk.Tülay ÜNLÜEVCEK | Yayın Kasım 2013 | 4,318 Okuyucu
Üzüntü ve Depresyon

Öncelikle insanı üzüntüye sokan birkaç neden sıralayalım.
1-Sevilen birinin trajik kaybı
2-Ölümcül bir hastalık
3-Yaşam boyu sürecek bir bedensel engel
4-İflas ya da yoksulluk
5-Yaşlılık ya da orta yaş bunalımı

Buraya sizin de ekleyecek bir çok nedeniniz olacaktır. Ancak bunlardan hiçbiri gerçek bir depresyona neden olmaz. Burada önemli olan, istenen ve istenmeyen olumsuz duygular arasındaki çizgiyi nasıl çizeceğimizdir. Peki, ‘Sağlıklı üzüntü’ ile ‘depresyon’ arasındaki fark nedir?

Aslında ayrımı çok basittir. Üzüntü; herhangi bir kaybı veya hayal kırıklığı yaratan olumsuz bir olayı çarpıtmadan tarif eden, gerçekçi algılar tarafından yaratılan normal bir duygudur. Depresyon ise; her zaman bir şekilde çarpıtılmış düşüncelerin neden olduğu bir hastalıktır. Örnek verecek olursak, sevdiğiniz birinin kaybında, haklı olarak “onu kaybettim, paylaştığımız dostluğu ve sevgiyi özleyeceğim” diye düşünürsünüz. Bu düşüncenin yarattığı duygular dokunaklı, gerçekçi ve istenen duygulardır. Duygular insanlığınızı kuvvetlendirip, hayatınıza bir derinlik katar. Bu sayede de kaybınızdan kazanırsınız.
Bunun aksine kendinize “bir daha asla mutlu olamayacağım, çünkü onu kaybettim” diyebilirsiniz. Bu düşünceler kendinize acıma ve umutsuzluk duygunuzu tetikler. Bu duygularda çarpıtmaya dayalı olduğundan sizi yener.

Bir kayıp ya da sizin için önemli bir kişisel hedefe ulaşma çabalarınızdaki başarısızlığın ardından depresyon ya da üzüntü gelişebilir. Üzüntü çarpıtma olmaksızın gelir. Bir duygu akışı içerisinde ve belli bir zaman sınırı içerir. Hiçbir zaman özgüveninizin azalmasını getirmez. Depresyonda ise, sürekli olma ya da sürekli tekrar etme eğilimini ve her zaman kendine güvenin kaybedilmesini getirir.
Depresyon, net olarak sağlığın bozulması, sevilen birinin kaybı ya da bir işin başarısızlığı gibi belirgin bir stresin ardından ortaya çıkabilir. Bazen, bu dönemi tetikleyen stresli olayı belirlemek daha zordur ve bu depresyonun nedeni ‘çarpıtılmış düşünceler’dir. Hiçbir uyumlu ve olumlu fonksiyonu olmadığı gibi, acı çekmenin en kötü cinslerinden biridir. Bundan sıyrıldığınızda elinizde kalan şey yıpranmışlığınızdır.

Gerçekten olumsuz bir olay olduğunda duygularınız, düşünceleriniz ve algılarınızla şekillenecektir. Hisleriniz, olanlara yüklediğiniz anlamlardan oluşacaktır. Çektiğiniz acının önemli bir kısmı düşüncelerinizdeki çarpıtmalar yüzünden olacaktır. Bu çarpıtmalardan kurtulduğunuzda ‘gerçek problemle’ uğraşmanın daha az acı verdiğini görürsünüz.

Örn. Birçok insan, iş değişikliğini ya da geçim kaynağını kaybetmenin korkusu ve kaygısı içinde yaşar. Kişinin değeri ve mutluluk kapasitesinin direk olarak mesleki başarıya bağlı olduğunu düşünür. Bu değer yargısına bakarak, depresyonun maddi kayıp, iş başarısızlığı, ya da iflasla bağlantılı olduğunu düşünmek çok açık ve gerçekçidir. Oysa, gerçek neden başarılı olunan birçok alanı göz ardı etmek değil midir?

Bunun yerine, kişinin değersiz biri olmadığı, kendisine ve başkalarına katacak bir şeyleri varsa, onun yaşamda olması bir kişi için bile fark yaratıyorsa, sevgi gösterme; anlayış, destek, dayanışma, dostluk, sosyalleşme ise, kendisine güveniyor ve saygı duyuyorsa, başkaları da ona güveniyorsa, var olması başkaları için bir anlam yaratıyorsa o kişi değersiz bir insan değildir.

Hayat kaybı, bir organın – uzvun kaybedilmesi, iş kaybı, sevdiğinin birinin kaybı, yaşamdaki değer verdiğimiz birçok şeyin yitirilmesi üzerimizde üzüntü yaratır ve bu üzüntüyü kontrol altına alamadığımız zaman depresyon içerisine girer, içinden çıkılması zaman ve uğraş alan bir sürüce kendimizi sürükleriz.

Üzüntü, yaşamımızın her anında karşımıza çıkabilecek bir duygu durumudur. Burada amacımız ‘sağlıklı üzüntü’ yani acı çekmeden üzüntüyü yaşamak olmalıdır.

Psk. Tülay Ünlüevcek
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Üzüntü ve Depresyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Tülay ÜNLÜEVCEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Tülay ÜNLÜEVCEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tülay ÜNLÜEVCEK Fotoğraf
Psk.Tülay ÜNLÜEVCEK
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Tülay ÜNLÜEVCEK'in Makaleleri
► Üzüntü Alışkanlığı Psk.Mehmet ARAS
► Üzüntü ve Çareleri Psk.Serpil YILMAN KAYA
► Sorun ve Üzüntü Yorgunluğu Psk.Namık ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Üzüntü ve Depresyon' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yas Danışmanlığı Ocak 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:18
Top