2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyon Tedavisi
MAKALE #10711 © Yazan Uzm.Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ | Yayın Nisan 2013 | 5,308 Okuyucu
Depresyon Tedavisi

Depresyon yüzde yüz tedavisi olan bir hastalıktır. Toplumda sık görülen bir hastalık olan depresyonun yaygınlığı yapılan araştırmalara göre %8 ile 12 arasında değişmektedir. Hafif, orta ve ağır düzeylerde görülebilir. Bireyin depresyona girmesinin bir çok nedeni olabilir. Geçmişte yaşanan travmatik deneyimler, kayıp, boşanma, ayrılıklar,fiziksel hastalıklar, işsizlik, aile sorunları, eşle yaşanan problemler bu etkenler arasındadır.

Depresyonun Belirtileri; aşağıdaki semptomlardan beşinin yada daha fazlasının son iki haftadır görülmesi söz konusudur.

• Hemen her gün ve günün büyük bir kısmında gözlenen çökkün bir duygu durum hali (mutsuzluk, ağlamaklı, kederli hissetme hali)

• Hemen her gün yaklaşık gün boyu süren tüm ya da çoğu etkinliğe karşı ilgi ve zevk almada azalma (daha önce keyif alınan işler,hobiler ve alışkanlıklardan artık hoşlanmama, cinsel isteksizlik)

• Diyet uygulanılmamasına karşın önemli derecede kilo kaybı ya da alımı.

• Hemen her gün uykusuzluk ya da aşırı uyku hali

• Hemen her gün olağan hareketlilik halinde azalmaya da huzursuzluk

• Hemen her gün halsizlik, yorgunluk hisleri, daha önceki günler kadar enerjik hissetmeme

• Hemen her gün kendini değersiz hissetme, küçük görme, kendini beğenmeme, suçlu ya da günahkar hissetme.

• Hemen her gün düşünme ya da konsantrasyon yeteneğinde azalma olması (konuşulanlara, okunan şeylere,izlenilene dikkatini verememe gibi) ya da kararsızlık hali

• Tekrarlayan ölüm düşünceleri, intihar planları veya eylemlerinin varlığı

Depresyondaki kişinin kendine, geleceğe ve diğer insanlara yönelik olumsuz düşünceleri vardır. Bu yüzden de kişinin hayatının kalitesi, verimliliği düşer, çevresi ile ilişkileri bozulur, iş performansı olumsuz yönde etkilenir. Bir bakıma bu kişiler yaşam olayları karşısında olumsuz ve karamsar senaryolar yazarlar. Bireyin zihinsel faaliyetleri etkilenir. Dikkatte azalma, konsantrasyonda güçlük, unutkanlık görülebilmektedir. Kişinin sosyal aktiviteleri etkilenir, sosyal ortamlardan kaçar, yalnız kalmayı tercih eder.

Depresyonu Etkileyen Kişilik Özellikleri

• Kendisinden beklentileri yüksek olan kişiler ve kişinin çevresinden beklentileri yüksek olması

• Zorlayıcı yaşam olayları karşısında stresle başa çıkma mekanizmalarını etkili kullanamayan kişiler

• Toplumsal ilişkilerde zorluk çeken, kendine güveni az, içe dönük,aşırı duyarlı, hayır diyemeyen kişiler

• Kendine karşı suçlayıcı, eleştirel, baskıcı ve cezalandırıcı tutumları olan kişiler

. Bazı kişilik bozuklukları olan kişiler

Depresyon tedavisinde etkinliği tüm dünyada kabul edilmiş olan Bilişsel Davranışçı Terapi yaklaşımı kullanılmaktadır. Eğer depresyon tedavi edilmezse kronikleşebilir.

Depresyonun Tedavisini Güçleştiren ya da Geciktiren Etkenler:


A. Hekimle ilgili sorunlar

1. Tanı güçlükleri

Bunaltı (anksiyete),hipokondriyazis, obsesif, disosiyatif, somatik yakınmaların önde olmasına bağlı tanı güçlükleri nedeniyle depresyon tanısı atlanabilir.

İlgi azlığı, içe kapanma, duygu azalması, unutkanlık, paranoid düşüncelerin bulunmasına bağlı tanı güçlükleri nedeniyle depresyon tanısı atlanabilir.

Kültüre özgü anlatım biçimlerine bağlı tanı güçlükleri,

2. İlaç tedavisine bağlı güçlükler ve sorunlar

İlaç türünün ve dozunun iyi ayarlanmaması (ağır bir depresyonda hafif etkili ilaçlar, düşük doz ve kısa süre ilaç verilmesi)

İlaç yan etkilerinin, kullanma süresinin ve biçiminin iyi açıklanmaması, alım biçiminin yan etkilere göre düzenlenmemesi, yan etkileri bilmeyen danışanın ürkmesi, bırakması, iyileşince erken kesmesi gibi.

Kısa sürede sonuç alınamayınca başka ilaçlara geçilmesi.

Yan etkilere karşı uygun önlemlerin alınmaması.

3. Danışanın yakından ve sık izlenmemesi ile ilgili sorunlar

Hastalığın gidişini, öz kıyım tehlikesini,ilaçların kullanım güçlüklerini, çevre ya da kişilik sorunlarını tanıyabilmek için danışanın sık görülmesi, yakından izlenmesi zorunludur.

4. Danışana ve yakınlarına psikoterapotik yaklaşımın olmaması, bütün tedavinin sadece ilaçla yapılması.

5. Depresyon psiko dinamiğine yeterince önem verilmemesi ( hastada suçlanmayı, yetersizlik duygularını arttırabilecek yorumlar, öneriler)

B. Danışan ve Çevresi ile ilgili Güçlükler:

Hastalığın tedavisine dirençli oluşu; nöbetlerin sık, uzun sürmesi.

Alkol, madde bağımlılığı gibi sorunların birlikte bulunuşu.

Travmatik etkenlerin ağırlığı, sürekliliği, sık yinelemesi.

Ağır kişilik bozukluğunun bulunuşu ya da kişilikle ilgili başka sorunlar.Örneğin değişmeye karşı dirençli katı kişilik, katı üst benlik, aşırı duyarlılık, beklenti düzeyinin yüksek oluşu.

Aile için sorunların varlığı ve sürekliliği, ailede beklentilerin,suçlama eğilimlerinin yüksek oluşu.

Başka hastalıklar (kalp, diabet, kanser, demanslar)

Yalnızlık

Ailenin ya da danışanın hastalığı kabullenmeyişleri ya da ekonomik, sosyal, psikolojik nedenlerle tedaviye başvurmamaları.

Danışanın hastalık öncesinde ya da iyilik dönemlerinde iş ve uğraşlarının olmaması ya da bunların çok sınırlı oluşu

Depresyonun Bilişsel Terapisi


Depresyonun kısa dönemli bir tedavi yöntemi olarak bilişsel terapi, Beck (1970) tarafından tanımlanan depresyon modelinden elde edilir. Beck’in modeline göre depresyon duygu, biliş,motivasyon ve fiziki yapı ile ilgili semptomlar içerir. Terapide, danışana makul görünen, düşünme ve mantık dışı ortaya çıkan olumsuz ‘otomatik düşünceler’ yığını ortaya çıkar. Bu düşüncelerin, ruh hali ve motivasyon üzerinde doğrudan etkili olduğu kabul edilir. Mesela, danışanın otomatik düşünceleri, çabalarının başarısızlığa mahkum olduğuna dair kanaatler içeriyorsa, kendisine yararlı olacak bir harekette bulunma cesaretini kırılmış hisseder.

Beck (1970), depresyonda olumsuz düşünce yapılarının, kişiye özel gizli şemaların etkin hale gelmesinden kaynaklandığını da öne sürmektedir. İşlevsel şemalar, bireyin zamana ve Mekan alışmasına, deneyimleri değerlendirmeye ve anlam yüklemeye müsaade ederken,bazı şemalar, potansiyel olarak uyumsuz bir şekilde gelişir. Örneğin, ‘Ben aptalım’, ‘Ben toplumsal olarak kabul edilemez bir kişiyim’. Uyumlu şemalar gibi uyumsuz şemalar da, dış dünyadan bilgiyi süzmekte ve bireyin deneyimi yorumlama tarzını belirlemektedir. Uyumlu şemaların aksine bunlar yeni bilgiye karşı nispeten katı ve kapalıdırlar. Uzun zaman potansiyel olarak bekleyen bu uyumsuz şemalar, depresyon şeklinde aktif hale gelirler ve bu süreçte olumsuz içerik danışanın düşünmesini ve işleyişini yönetir.

Depresyonun bilişsel terapisi,bu olumsuz şemaların gücüne karşı koymaya ve böylece danışanın ruh hali ve bakış açısını düzeltmeye çalışmaktadır. Terapi, kendilik, dünya ve gelecek hakkında çarpıtılmış inançları değiştirmek için düzenlenmiş teknikler bütününü kapsamaktadır.

Bilişsel Terapinin Etkisi

Bilişsel terapi uzun zamandır, depresyon için etkili bir psiko-sosyal tedavi olarak görülmektedir. Birçok çalışmada bilişsel terapi,farmakoterapi dahil diğer benzer tedaviler kadar ya da daha iyi sonuçlar vermektedir. Buna ek olarak, kanıtlar gösteriyor ki, bilişsel terapi, tedavi bittikten sonra semptomların tekrar ortaya çıkma şansını da azaltabilmektedir.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Depresyon Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burcu MUŞDAL ÇELEBİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ'nin Yazıları
► Depresyon, Maskeli Depresyon ve Tedavisi Psk.Dnş.Funda GÜL YILMAZ
► Depresyon Tedavisi Psk.Dnş.Kenan DEMİRKAPI
► Depresyon ve Tedavisi Psk.H. Fatih DANE
► Depresyon Tedavisi Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK
► Depresyon ve Tedavisi Dr.Psk.Haluk ALAN
► Depresyon ve Bilişsel Tedavisi Psk.Alpaslan KESKİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Depresyon Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Emdr Terapisi Şubat 2021
► Öfke Kontrolü Nisan 2013
► Panik Atak Tedavisi Mart 2013
► Vajinismus Şubat 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:13
Top