2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anne Sütü Neden Bu Kadar Önemli
MAKALE #10647 © Yazan Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN | Yayın Mart 2013 | 3,926 Okuyucu
Günümüzde yenidoğan bebeklere ilk 6 ay anne sütü verilmesi, 6 ay içerisinde su dahi verilmemesi gerektiğini öneriyoruz. Anne sütünün maliyetinin düşük oluşu, atık bırakmaması, hastalıkları önlemesinden dolayı; ekonomik, çevreci ve en yararlı bebek besleme yöntemidir.

Araştırmalar sonucu sıcak ülkeler de dahil ilk 6 ay bebeğin suya ihtiyacı olmadığı görülmüştür.

Anne sütü, D ve K vitaminleri dışında bebeğin ilk 6 ayda tüm gereksinimlerini karşılamaktadır bu yüzden ilk 6 ayda D ve K vitaminleri preparat şeklinde verilmektedir.
Her annenin sütü çocuğuna özeldir. Prematüre doğum yapan annenin sütü kendi çocuğuna özel, şeker hastası olan annenin kendi sütü kendi çocuğuna özeldir.
Anne sütünün içeriği sabit değildir. Göğüsden ilk 7 günde gelen süte kolostrum denir. Bu süt protein, vitamin ve mineralden zengindir. Bu süreç içinde anne kolostrumu boşa harcamamalıdır. Dış dünyaya açılan bebek; koruyuculardan zengin kolostrumu aldığında hastalıklara karşı direnci artacaktır.

Emzirmenin ilk 5-10 dakikasında karbonhidratlardan zengin süt gelir, emzirmenin sonuna doğru yağdan zengin süt gelmeye başlar. Bu yüzden çocuğunuzu 15-20 dakika emzirmeniz onun doymasına kolaylık sağlayacak ve daha rahat uyumasına yardımcı olacaktır.

Anne sütünün kazeini az, laktoalbumini ve laktoglobulini (whey proteinleri) daha fazladır. Bu da sindirimin kolay olmasını sağlar. Bu yüzdendir ki; bebekler anne sütü aldığında daha çabuk acıkırlar.
Anne sütü mamalara göre; protein ve minerallerden daha azdır. Bu da böbreğin üstlendiği yükü azaltmaktadır.
Demir emilim oranı anne sütünde %50 iken inek sütünde %10’dur.
Çinkonun anne sütünde emilimi inek sütüne göre daha fazladır.
Esansiyal yağ asitleri dediğimiz ve hormonların düzenli çalışmasını sağlayan yağ asitleri; anne sütünde inek sütüne göre 7-8 kat daha fazla bulunur.
Vücudumuzdaki kolesterol, bir takım enzimler için gereklidir. Anne sütünün kolesterol miktarı inek sütüne göre daha fazladır. Böylelikle enzimlerin aktifleşmesini sağlanmaktadır.
Anne sütüyle beslenen bebeklerde ilerki yaşlarda; obezite, diyabet ve kalp hastalıkları daha az görülmektedir.
Anne sütünde; inek sütüne göre laktoz miktarı yüksektir. Laktoz ise; kalsiyum emilimini artırır, bebeklerin beyin gelişiminde serebrositlerin yapısına katılır, laktobasillerin üremesini artırarak ishallerden korur.
Vitaminler anne sütünde inek sütüne göre daha yüksek olduğu gibi vitamin bağlayıcılar da daha yüksek miktarda bulunmaktadır. Bu da demek oluyor ki; bebeğin vücudunda vitamin dengesi anne sütüyle daha rahat sağlanacaktır.
Anne sütü sterildir. Kişisel temizliğine özen göstermeyen annenin bile sütü hijyeniktir. İlk 6 ay anne sütüyle beslenen bebeklerde enfeksiyonlar daha az görülmektedir.
İnek sütünde B-laktoglobülin vardır. Anne sütünde ise; IgA vardır. Bu da; son zamanlarda sıklıkla rastladığımız besin alerjilerinden bebeği korumaktadır.
Anne sütüyle beslenen bebeklerde pişikler daha az görülmektedir.
Süt verme uterus fonksiyonlarına sebep olmaktadır. Bu da uterusun doğumdan sonra çabuk kapanmasına yardımcı olur.
İlk 6 ay sadece anne sütü verilmesi bir çeşit de korunma yöntemidir. Ama unutulmaması gereken bir şey vardır ki hiç bir korunma yöntemi %100 garantili değildir.
Bebeğini kendi sütüyle besleyen annelerin meme kanseri riski daha düşüktür.
Anne sütüyle beslenen çocuklarda; anne-çocuk psikoloji daha olumlu seyreder. Çocuk ile anne arasındaki tensel temas ve gözlerinin içine bakmak; anneyi rahatlattığı gibi bebeğinde kendini daha güvende hissetmesini sağlar.
Doğumdan sonra annenin çocuğunu emzirmesi yaklaşık 500 kalori kaybettirecektir. Bu sebepten dolayı anne düzenli beslendiğinde bu dönemde kilo almayacaktır.
Anne sütüyle çocuğunu besleyen annelerde anemi daha az görülmektedir.
Anne sütüyle çocuğunu besleyen annelerde hipertansiyon, idrar yolu iltihabı, depresyon daha az görülür.

Özet olarak; anne sütü çocuğu hayata hazırladığı gibi anneyi de çocuklu hayata hazırlıyor. Hem psikolojik hem fizyolojik olarak anne ve çocuk olumlu yönden etkileniyor. İlk 6 ay sadece anne sütü, 6 aydan sonra çocuk ek besinlerle normal yeme düzenine alıştırılmalıdır. Tabi ki bu 6 ay sonunda anne sütünün kesileceği anlamına gelmez. 6 ay sonunda anne sütüne devam ederek çocuğun gelişimini sağlanmalıdır.


Sağlıklı ve huzurlu günler....

Dyt. Sevgi Gökçen Erkün

Çocukluk ve Ergenlik Döneminde Beslenme (Prof. Dr Gülbin Gökçay, Prof. Dr Muazzez Garipağaoğlu) kitabından yararlanılmıştır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anne Sütü Neden Bu Kadar Önemli" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN'ün Yazıları
► Neden Israrla Anne Sütü? Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ
► Anne Sütü Neden Mucizevîdir? Dyt.Gizem ŞEBER
► Anne Sütü Dyt.Merve GÜLÜNAY
► Anne Sütü Dyt.Ufuk ZERENTÜRK
► Anne Sütü ve Önemi Dyt.Merve KAYALI
► Anne Sütü ve Önemi Dyt.Nilgün AYDIN
► Anne Sütü ve Önemi Dyt.Turgay KÖSE
► Her Yönü ile Emzirme ve Anne Sütü Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Bebek Beslenmesi ve Anne Sütü Dyt.Emine DEMİR
► Anne Sütü Hakkında Herşey Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ
► Anne Sütü ve 0-1 Yaş Bebek Beslenmesi ÇOK OKUNUYOR Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Anne Sütü Neden Bu Kadar Önemli' başlığıyla benzeşen toplam 80 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Obezite Temmuz 2015
► Suyla Gelen Sağlık Temmuz 2013
► Ramazan'da Beslenme Temmuz 2013
► Popüler Diyetler Mart 2013
◊ Daha Sağlıklı Ramazan Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:20
Top