2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zihinsel Engelli Çocuklarda Diş Tedavisi
MAKALE #10380 © Yazan Dr.Dt. Nalan KOLCUOĞLU | Yayın Şubat 2013 | 4,726 Okuyucu
Pedodontistler çocukların diş tedavisi öncesi ve tedavi esnasında nasıl sakinleştirileceği ve rahatlatılacağı konusunda özel eğitim almışlardır. Ayrıca pedodontistlerin mevcut klinik ortamları, tarzları ve yardımcı personeli de tamamen çocukların ihtiyaçlarına göre düzenlenmiştir. Dolayısıyla çocuklar pedodontistlerin kliniklerinde kendilerini çok daha rahat ve güvende hissederler. Dental işlemler öncesinde pedodontist çocuğunuza ‘Anlat-Göster-Uygula’ tekniği ile yapılacak işlemleri teker teker anlatır, çocuğunuza aletleri tanıtırken başka nesnelerle özdeşleştirerek çocuğunuzun onlardan korkmamasını sağlarlar. Tedavi sırasında çocukla Pedodontist arasında sürekli iletişim devam eder, çocuğun olumlu davranışları Pedodontist tarafından derhal olumlu cümleler kullanılarak ödüllendirilir, bu da çocuğun motivasyonunu pozitif yönde artırır. Eğer çocuğunuz tedavi esnasında uyum sorunu gösterirse alternatif iletişim yöntemleri kullanılarak tedaviye devam edilmeye çalışılır.

Uyumsuz sağlıklı çocuk hastada ve zihinsel engelli çocuk hastalarda diş tedavisi sırasında uyum sağlanamadığı durumlarda bilinçli sedasyondan genel anesteziye varan tedavi yaklaşımları gerekebilmektedir.

Engelli çocuklarda karşılaşılan psikolojik sorunlar da ağız ve diş sağlığı bakımının yeterince yapılamamasına neden olmaktadır. Bireyi diş hekimi muayenehanesine götürmek ve tedavilerini yaptırmak oldukça zor ve bir o kadarda aileyi ve yakınlarını yıpratıcıdır. Son zamanlarda uygulanan koruyucu diş hekimliği tedavileri sayesinde maddi ve manevi sıkıntıları azaltmakta ve yabancı insan korkusuna diş hekimi ya da doktor korkusu eklenmemektedir.


Bilinçli Sedasyon

Bilinçli sedasyon çocuğun diş tedavileri sırasında daha uyumlu ve rahat olmasını sağlayan bir davranış yönlendirmesi tekniğidir. Tüm diğer yöntemler denendiği halde hala diş tedavilerinden korkan veya bir seansta birden fazla işlemin yapılması gereken çocuklarda ve engelli çocuklarda sıkça kullanılan bir yöntemdir. Neden bilinçli sedasyon kullanıyoruz, çünkü çocuğun bilinci açık olduğu sürece dediklerimizi anlayabilir ve bize yardımcı olabilmektedir. Sedasyon uygun klinik şartlarında ve deneyimli hekimler tarafından yapıldığında oldukça güvenilir bir yöntemdir.

Bu bireylerdeki bedensel ve zihinsel travmaları en aza indirmek için hastaların diş tedavilerini ameliyathanesi bulunan genel anestezi ünitesi ile diş hekimliği hizmeti sunulan hastane ya da diş sağlığı merkezlerinde yaptırması tercih edilmelidir. Genel anestezi altında yapılacak zihinsel engelli hastaların diş tedavisinde genel anestezi ve reanimasyon uzmanı, diş hekimi, hekim asistanı ve ameliyathane teknisyeninin bulunması gerekir.


Unutulmamalıdır ki engelli bireylerin diğer normal insanlar gibi en üst düzeyde sağlık hizmeti almaları en doğal haklarıdır.

26532 sayılı mükerrer Resmi Gazetede 25.05.2007 tarihinde yayımlanan tedavi yardımına ilişkin uygulama tebliğine göre;

Madde 8.2: %40 ve üzerinde özürlü kişiler, diş tedavileri için özürlülük durumunu belgelendirmek suretiyle, tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına veya serbest diş hekimliklerine doğrudan başvurabilirler.

Başta zihinsel özürlü olmak üzere iletişim kurulamayan veya algılama güçlüğü yaşanan özürlü kişilerin diş tedavileri lokal anestezi altında gerçekleştirilemiyor ve genel anestezi altında müdahale gerekliliği söz konusu ise tedavinin, anestezi ve reanimasyon uzman hekiminin sorumluluğunda genel anestezi altında cerrahi müdahale ile uygulanabilen, asgari tıbbi malzeme ve ilaçların bulunduğu genel anestezi ile müdahale birimi olan sağlık kurumlarında yapıldığının belgelendirilmesi gerekmektedir. “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uygun olarak düzenlenmiş raporun onaylı bir örneği düzenlenecek faturaya eklenecektir
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zihinsel Engelli Çocuklarda Diş Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Nalan KOLCUOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Nalan KOLCUOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Nalan KOLCUOĞLU'nun Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Zihinsel Engelli Çocuklarda Diş Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 79 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:38
Top