2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bu Sizin İçin Doğru İlişki mi?
MAKALE #10336 © Yazan Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ | Yayın Ocak 2013 | 7,127 Okuyucu
Gideceği yeri bilmeyene
Hiç bir rüzgardan yardım
gelmez.

MONTAIGN


BU SİZİN İÇİN DOĞRU İLİŞKİ Mİ?


Doğru ilişki ne demektir? Bir ilişkinin sizin için doğru olup olmadığını nasıl anlarsınız? Bireyler kendileri için doğru olanı, doğru olan kişiyi kendi içlerine değil, etrafa sormayı tercih ederler. Bu metot hem pratik bulunur hem de gelecekle ilgili olarak doğru adım atılıp atılmadığına dair tedirginlikleri dağıtmaya çalışırlar. Bunun için doğru ilişki,doğru kişi için arkadaşlar,etrafta tecrübesine inanılan bireyler,büyükler,falcılar devreye sokulur.Bu benim için doğru kişi mi,doğru bir ilişki mi?


Bu sorunun cevabı bireyin içinde olup sadece içeride aramak gereklidir.Hislerimize baktığımızda aslında ilişki, gelecekteki bu muhtemel ilişkinizle ilgili bir çok geri bildirim alıyor olacaksınız .Çoğu zamanda bunu hisseder ve dikkatimize takılır.Ama üzerinde durmayız.Ve bu hislerin geri bildirimlerini aldığınızı ilişkiniz bir kazaya uğradığında ya da gerçekten doğru bir ilişkinin içinde olduğunuzu hissettiğinizde şu sözleri sarf edersiniz; ‘aslında en başında sezmiştim’, ‘ şu davranışı ile kendisini daha o zamanlar belli etmişti’’’en başından beri doğru adam /kadın olduğunu biliyordum ‘ gibi.. Hislerinizin geri bildirimleriyle beslenmeyi öğrenmek gerekir çünkü hisler içe, içimize ait ürünleridir. Bu ürünler bazen yüksek sesle ve şiddetli olarak ikaz etme şeklinde ‘sen bununla yapamazsın,deli misin, uygun değilsiniz şeklinde bazen daha önceki bir deneyiminizi örnek göstererek, bazen anne babanızın ilişkisini hatırlatma ve kıyaslama yada bir ortamda hoşunuza giden ya da nefret edebileceğiniz bir durumu tekrara tekrar hatırlama gibi..Bir ilişki nin iyi gidip gitmeyeceğine dair ilk zamanlarda ,sonraki zamanlara göre çok fazla içsel geri bildirim alırsınız.Çünkü ‘ilk karşılaşmalar, ilk izlenimler’ önemlidir ilkesinin doğru olduğunu düşünüyorum.

Bir kişi ile ilk karşılaşmamızda kişi ile ilgili zihnimiz boş beyaz bir kağıt kadar temiz ve lekesizdir. Biz bu lekesizlik içerisinde daha az uyarana maruz kalır ve daha doğru tanıma ve tanımlama olanağına kavuşuruz. Ama bu tanıma ve tanımlamada bu satır aralarını okumak , değerlendirmek, düşünmek ve dikkat alanımıza ulaşanlara ya dikkat etmeyiz ya da dikkat etmek istemeyiz. Bunun için kişinin kendisini tanıması, duygularını düşüncelerini, yaşamdan ve ilişkiden beklentilerini, inançlarını, ihtiyaçlarını, isteklerini iyiye yakın bilmesi, gerekir.

Başkalarının fikirlerinin referans alındığı, başkalarının beklentileri ile seçilen ve şekillendirilen ilişkiler bizim isteğimiz olmayıp başkasının istek ve beklentilerini kendi istek ve beklentilerimizin önüne geçirmemizle birlikte bu ilişkiler memnuniyetsizlik, sıkışmışlık, mutsuzluk getirecektir. Başkalarının istek ve arzularını kendi arzunuzun önüne geçirmeyin! Bunu belirleyecek olan bireyler kendisi ise şu soruların cevabını içinizde bulmak daha kolay olabilir;

İlişki içinde olduğum kişi hakkında çoğu zaman güçlü duygular hissediyor muyum?
Bu kişi ilişki içerindeki iken kendisi enerjik mi yoksa tükenmişlik mi hissettiriyor?
İlişki içerisindeyken ilişkide bulunduğunuz kişi ile arabada, eğlencede, bir grup insanın yanında iken, yalnızken hissettiğim duyguların (olumlu, olumsuz) şiddeti aynı mıdır?
Yoksa bu duygular ortamdan ortama değişiklik gösterip dalgalan mamı yaşıyor?
İlişki içerisinde kendinizi güvende hissediyor musunuz? Yani bu ilişki içinde ayaklarınızı sağlam bir zeminde hissediyor musunuz? Yoksa zaman zaman sağlamlığı konusunda şüpheleriniz var mı? Bu sağlamlığın uzun vadeli olup olmadığı konusunda ne düşünüyorsunuz?

İlişki ortağınıza yaslanabileceğinize dair inancınız var mı? Ona yaslanmak için mi dayanmak için mi yoksa taşınmak için mi bu ilişki içindesiniz?
Bu ilişki içerisinde gelişebileceğinize ve geliştirebileceğinize inanıyor musunuz? Olgunlaşmaya uygun bir ilişki içerisinde misiniz?
Bu ilişki içinde sevmenizin dışında neden varsınız?
Bu ilişki içerisinde ilişki ortağınızdan sizin istediğiniz ve ihtiyacınız olan desteği gördüğünüz ve göreceğinizi hissediyor musunuz?
Bu ilişki içerisinde sadece destek görmek için mi yoksa destek de görmek için mi bulunuyorsunuz?
Her ilişki içerisinde zamanla bir dil/lisan oluşur ve o kullanılmaya başlar her ilişkinin kendine ait bir dili vardır çünkü her ilişki özgündür bu dili ilerideki zamanlarda kullanmaya devam edebilecek misiniz? Yoksa bu ilişkideki dili öğrenmeye yatkın değil misiniz?
İlişkinizin ilk başlarındaki kıvılcım alevlenir mi yoksa en ufak bir yel o kıvılcımı söndürür mü?
Bu ilişki bazı özelliklerimi değiştirmeye değer mi?
Bu ilişki de ödün mü veriyorum yoksa özveride mi bulunuyorum?
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bu Sizin İçin Doğru İlişki mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih SÖNMEZ Fotoğraf
Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in Yazıları
► 2 Yaş Sizin İçin Kriz mi? Psk.Reyhan UZUN
► Mutlu İlişki&doğru İletişim Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Yanlış İlişki Doğru Yaşanmaz Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Mutlu Bir İlişki İçin Psk.Eda GÖKDUMAN
► Evlenmek/İlişki İçin Ne Gerekli? Psk.Dnş.Perihan SAYIN
► Benim İçin Doğru İnsan mı? Psk.Şeyma KOÇAK
► Çocuğum İçin Hangisi Doğru ? Psk.Hülya SOĞUCAK DENİZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bu Sizin İçin Doğru İlişki mi?' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Arzu Dürtü Talep Nesne Temmuz 2023
► Emdr Nedir Şubat 2023
► Algının Kaygısı Ocak 2021
► Evlilik Terapisi Ağustos 2019
► İlışki Danışmanlıgı Ağustos 2019
◊ Evlilikte Kilitlenme Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:11
Top