2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Estetik Dişhekimliğinde Hasta Beklentileri
MAKALE #1011 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Mayıs 2008 | 8,815 Okuyucu
HASTALARIN DİŞ YAPIMINDAN BEKLENTİLERİ NELERDİR?

Hastalar kliniğe baş vurduklarında her zaman estetik bir diş beklentisinde olmayabilirler. Çevresinin kendisine yaptığı ''neden dişlerini fırçalamıyorsun?''uyarılarıyla kliniğe gelen hastaların ;dişlerindeki lekelenmenin sigara lekelenmeleri değil, çocukken kullanılan antibiotikten kaynaklanan lekelenmeler olduğunu öğrendiklerinde sorunlarının çözümü de en az sorunları kadar kendilerinde şaşkınlık yaratmaktadır.

Ya da ellerinde bir resimle kliniğe gelip hiç de kendi yüzlerine gitmeyecek bir dişin beklentisinde olmaları hekimi de kendilerini de zora sokmaktadırlar.
Güzel bir gülümsemenin avantajları sayılamayacak kadar çoktur.Her kişinin kendi yüz yapısına uygun diş kriterleri vardır. O zaman ne yapmak gerekiyor?

HASTANIN AĞIZ VE DİŞ YAPISINDAN ŞİKAYETLERİ NEDİR?

RAHAT RAHAT GÜLÜMSÜYEBİLİYOR MUSUNUZ?

Genellikle fotoğraf çektirirken dudaklarınızı kapatırmısınız?
Dişlerinizin rengini sarı mı buluyorsunuz?
Dişlerinizin aralarında aralıklar ya da çaprasıklıklar var mı?
Dişlerinizin üzerinde fırçalamaya rağmen geçmeyen lekelenmeler var mı?
Gülümserken diş etleriniz çok mu gözüküyor?
Ya da konuşurken dişleriniz hiç mi gözükmüyor ?
Dişlerinizin ucunda kırıklar mı var?
Bütün bunların cevabı EVET ise estetik diş hekimliği hizmetlerinden faydalanabilirsiniz?

FAKAT BUNUN SINIRI NEDİR?

Beklentilerimizin ve isteklerimizin sınırı nedir?

Dişinizde asla olmasını istemediğiniz özellikler nelerdir?Bu çok önemli bir konudur.Bazen kişi cevresinde ki bir kişide gördüğü ve asla dişinde olmasını istemediği özellikler vardır. Örneğin konuşurken alt dişlerinin gözükmesini istemez yada dişlerinin uçlarının dışa dönük olasından yıllarca nefret etmiştir. Yeni yapılan dişinde bu özelliğin olmasını istemez. Tüm bu istekleri hekimine teferruatlı anlatmalıdır.

Unutmamak lazım ki diş yapımı ekip çalışması gerektirir. Bu ekip HASTA-HEKİM-DİŞTEKNİSYENİNDEN oluşur. Siz hasta olarak bu ekibin vaz gecilmez parçasısınız.O yüzden doktorunuza ''siz nasıl uygun görürseniz o şekilde yapın ''demek hekiminizi onure eder. Ama tüm sorumluluğuda ona yükler. O yüzden istek ve beklentiler mümkün olduğunca belirtilmelidir. Beklentilerin uygunluğu ise hekimle birlikte karar vermek gerekir.

Tamamen dişsiz hastaların geçmişteki dişlerinin resmi duruyorsa hekime çok iyi rehber olur. O dişlere sahipken o dişlerin nesini begenip nesini begenmediğinizi hekiminize anlatın ki seçim ve tercihler ona göre gerçekleşsin.

DİŞ SEÇİMİNDE ve YAPIMINDA TERCİHLERİ BELİRLERKEN KULLANILAN YÖNTEMLER:

BİLGİSAYAR kullanılımı muayenelerin vazgeçilmez parçasıdır. Dijital fotoğraf makinaları ile kişiden alınan görüntüler anında bilgisayar ortamına aktarılarak kontrolleri ve planlamaları yapılabilir. Ayrıca programlar sayesinde daha beyaz dişin ya da daha büyük dişin yüzde nasıl duracagı denenerek bakılır .Kesin sonuçların nasıl olacağını tam olarak göstermese de fikir verme acısından yardımcı bir metoddur.Bu metodun tek sakıncası görüntülerin iki boyutlu olduğundan kişiyi yanıltabilmesidir.

GECİCİ işlemelerin dişin üzerinde direkt yapılıp fotoğraflandırmak en güvenli metodtur.Hekime ve hastaya müthiş avantaj sağlayan bu metodta hastanın yüzüne uygun yapıdaki diş ;kompozit dediğimiz dolgu materyali ile direkt işlenir. Kompozit özellik olarak birebir diş görüntüsündedir. Mum kıvamında olan kompozit dişin üzerine yerleştirilip işlendiğinde ışın cihazı ile ışınlanarak sertleştirilir. Sertleşen kompozit hekime bitmiş diş hakkında tam fikir verir. Hasta bu görüntüye bakarak yapılacak diş hakkında fikir sahibi olur. Bu oluşturulan geçici diş görüntüsü bir iki gün dişin üzerinde kalabileceğinden hastamız yeni görüntüsünü cevresine gösterip fikir sahibi olabilir. Ayrıca istenilen degişiklikler bu geçici diş üzerinde rahatlıkla yapılacağından tam bir deneme olur.

Tam karar verildiğinde gecici dişlerin ölçüsü alınarak teknisyene iletilir. Teknisyen için de bu Üç boyutlu rehber inanılmaz bir yardımcıdır. Bazen de hastamız mevcut dişinin boyunun kısalmasını ister . O zamanda ispirto kalemler imdadımıza yetişir. Diş uçları boyanarak kısa görünümü veririz.Fotograflar alınıp öncesi sonrası mukayese edilir.

Bütün bu metodlar genelde kullanılanlardır. Bu yöntemlerin sayıları arttırılabilir. arttırılabilir. Bu metodların yanısıra hastanın kişilik yapısı da beklentide önem taşır.

Bazı insan iç rehberlidir. Yani kararını kendi verir bazısı da Dış rehberlidir. Yani kararını verir ama başkasının fikri onun için çok önemlidir. Provalar ya da gecici diş işlemelerini yaptığınız zaman mutlaka o kişinin yanında rehberliğine güvendiği biri mutlaka olmalıdır. Bu tip hastalar muayenehaneden mutlu ayrılır ertesi gün ağlayarak gelebilirler. O yüzden gecici dişlerini kendisine fikir verecek kişilere önceden göstermelidirler.

Bazı insan yenilikcidir. Hayatındaki değişiklik onu mutlu eder .Bazısı da gelenekseldir. Asla cizgisinden çıkmaz. O zaman çapraşık dişli bir geleneksele bazen sadace beyazlatma yapmak ya da diş diplerinde meydana gelen bozukluğu gidermek yeterlidir. Karar vermemiş bir gelenekselin dişleri çapraşık diye kesip dümdüz porselen yapmak hasta hekim çatışmasının kapılarını ardına kadar açmak anlamına gelir.

Beklentiler ne olursa olsun hekime mutlaka anlatmak gerekir.Bu konu dişhekimliğinde inanılmaz öneme sahibdir. Bizim beynimiz her sabah kalkdığında güneş yukarda toprak aşşağıda diye kontrol yapar ama bunu bize hissettirmeden. Bunu ne zaman hissederiz? Bu durum değiştiğinde .Deprem bu yüzden insanı sarsar ve şoka sokar. Asla yerin sallanmayacağını biliriz. Diş değişimi dünyayı ilk algılama mekanizmamız olan ağzımızın içinde yer olan her milimi beğnimizde kayıtlı bir organın değişimidir. Tam istediğimiz gibi dişe sahip olmak bu yüzden önemlidir. Yeni yapılan dişlere alışma dönemindeki çekilcek sıkıntılar beklediğimiz gibi dişe sahip olmakla aşılır. O yüzden beklentilerimizin sınırlarını ve ulaşılabilirliğini hekimimizle bir takım olarak belirleyelim. GÜZEL GÜLÜŞLER DİLİYORUM. sağlıklı ve çok çok mutlu kalın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Estetik Dişhekimliğinde Hasta Beklentileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
► Estetik Dişhekimliğinde Fotoğraf Analizi Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Dişhekimliğinde Laser Dt.Murat KANLI
► Dişhekimliğinde Osteoporoz Dr.Dt. Rana ORAL
► Dişhekimliğinde Laser Uygulamaları Prof.Dr.Dt. Tosun TOSUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Estetik Dişhekimliğinde Hasta Beklentileri' başlığıyla benzeşen toplam 83 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:10
Top